Helicobacter pylori standarta trīskāršās klaritromicīnu saturošās un alternatīvās augstu devu amoksicilīnu un bismutu saturošās eradikācijas terapiju blakusparādību salīdzinājums - Lielause, Alise (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads. Antibakteriālā terapija ir standarta terapija H. pylori infekcijas eradikācijai. Standarta trīskāršā terapija sastāv no divu veidu antibakteriāliem preparātiem un nereti šī kombinācija izraisa plašu blakusparādību spektru, samazinot pacientu vēlmi turpināt terapiju, infekcijas izārstēšanas iespējamību, kā arī palielina rezistences veidošanās risku. Klaritromicīna rezistence šobrīd pasaulē ir augsta, bet Latvijā tā ir 5,7 %. Darba mērķis. Salīdzināt standarta trīskāršās H. pylori eradikācijas terapijas ar klaritromicīnu un alternatīvās augstu devu amoksicilīna / bismuta subcitrāta eradikācijas efektivitāti un terapijas blakusparādību spektru. Materiāli un metodes. Prospektīvs randomizēts klīniskais pētījums. Pētījumā piedalīties tika aicinātas personas vecumā no 40 līdz 64 gadiem, neatkarīgi no dzimuma un socioekonomiskā stāvokļa, kurām nav bijušas sūdzības par veselības stāvokli pēdējā laikā. Pētījumā tika iekļauti 483 pacienti, kuriem UBT un seroloģiski tika apstiprināta inficēšanās ar H. pylori. Dalībnieki tika randomizēti sadalīti divās eradikācijas terapijas grupās. Standarta trīskāršā terapija (amoksicilīns 1g x2, klaritromicīns 0.5g x2 un esomeprazols 0.04g x2 – 14 dienas) – 248 un alternatīvā terapija (amoksicilīns 1g x3, esomeprazols 0.04g x2 un bismuta subcitrāts 0.24g x2 – 14 dienas) - 235 respondentu. Pēc terapijas pabeigšanas 21-28 dienu laikā tika ievākta anamnēze par terapijas laikā novērotām blakusparādībām. Rezultāti. Pētījuma rezultāti norāda, ka H. pylori standarta terapijas ar klaritromicīnu (TER1) laikā 56,9% (N=141) un alternatīvajā terapijā ar bismuta subcitrātu (TER2) 40,0% (n=94) pacienti saskaras ar blakusparādībām (p<0,01,). Biežākās blakusparādības TER1 grupā bija rūgta garša mutē (p<0,01), caureja (p<0,01), slikta pašsajūta (p=0,02) un vemšana (p=0,04), savukārt TER2 grupā - vēdera izejas krāsas izmaiņas (p<0,01). Augstāka terapijas efektivitāte tika pierādīta TER1 grupā - 88,1% (N=140) un salīdzinoši TER2 eradikācijas efektivitāte sasniedz 77,9% (n=116) (p=0,01). Abās terapijas grupās tika novērots līdzīgs pacientu līdzestības rādītājs – TER1 grupā 90,3% (n=224) un TER2 terapijas grupā 91,1% (n=214) (p>0,05). Secinājumi. Klaritromicīnu saturošā terapija biežāk izraisa blakusparādības kā augstu devu amoksicilīna un bismutu saturošā terapija. H. pylori standarta trīskāršās eradikācijas terapijas visbiežāk sastopamā blakusparādība ir rūgta garša mutē, turpretī alternatīvās terapijas - vēdera izejas krāsas izmaiņas. Abu terapiju bieža blakusparādība ir caureja. Standarta eradikācijas terapijas efektivitāte ir augstāka par alternatīvās terapijas eradikācijas efektivitāti.

Introduction. Antibiotics are standard treatment for Helicobacter pylori infection. A triple therapy including two antibiotics tends to cause wide spectrum of side effects, which may lead to therapy discontinuations, decrease of eradication rate and increase the risk of developing resistance. Clarithromycin resistance is currently high worldwide and is 5.7% in Latvia. Aim of the study. Compare the spectrum of side effects of standard Triple H. pylori eradication therapy with clarithromycin and alternative high dose amoxicillin / Bismuth Subcitrate eradication therapy. Materials and methods. Prospective randomised clinical trial. Participants were healthy individuals aged 40-64. Eradication subgroup underwent urea breath test and serology; 483 positive patients were randomly divided into eradication subgroups – standard triple therapy (Amoxicillin 1g x2, Clarythromycin 0.5g x2 and Esomeprazol 0.04g x2 – 14 days) 248 and high-dose amoxicillin/bismuth therapy (Amoxicillin 1g x3, Esomeprazol 0.04g x2 and Bismuth subcitrate 0.24g x2 – 14 days) 235. Patients were called after 21-28 days; side effects and compliance were registered. Results. The results of the study indicate that during standard treatment of H. pylori with clarithromycin (TER1) 56.9% (n=141) and in alternative therapy with Bismuth Subcitrate (TER2) 40.0% (n=94) patients experience side effects (p<0,01,). The most frequent adverse reactions in the TER1 group were bitter taste (p<0,01), diarrhoea (p<0,01), fatigue (p=0,02) and vomiting (p=0,04), and in the TER2 group - discoloration of the stool (p<0,01). The higher efficacy of eradication was demonstrated in the TER1 group - 88.1% (n=140) and relatively the eradication efficacy of TER2 reached 77.9% (n=116) (p=0,01). Similar patient adherence rates were observed in both treatment groups - 90.3% (n=224) in TER1 and 91.1% (n=214) TER2 therapy group. Conclusions. Clarithromycin-containing therapy more often causes side effects. The most common side effects of standard triple eradication therapy for H. pylori is a bitter taste, diarrhea, fatigue and vomiting, whereas alternative therapy include discoloration of the stool. Standard triple clarithromycin therapy achieves a higher eradication rate than alternative therapy with Bismuth Subcitrate.
The comparison of side effects of standard triple therapy with clarithromycin and alternative high-dose amoxicillin and bismuth therapy in eradication of Helicobacter pylori
Keywords: Medicīna; H.pylori; klaritromicīns; bismuts; blakusparādības; efektivitāte