Ķermeņa tēla saistība ar izskatu un veselību veicinošu procedūru izmantošanu 18-25 gadus vecām sievietēm - Svilāne, Lelde (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienās veselīgs dzīvesveids un uzsvars uz fizisko izskatu ir kļuvis ļoti svarīgs. Rietumu kultūrā pastāv slaidu cilvēku ideāls, tāpēc interesanti šķiet apskatīt to, vai cilvēk ir apmierināti ar savu ķermeņa tēlu, un kādā veidā tiek sasniegts vai uzturēts vēlamais vizuālais izskats. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai ķermeņa tēls ietekmē ar izskatu saistīšu aktivitāšu izmantošanu. Pētījumā tika mēģināts atbildēt uz jautājumiem: vai pastāv saistības starp ķermeņa tēlu un ar izskatu saistītām aktivitātēm un vai sievietes, kuras pozitīvāk novērtē savu ķermeņa tēlu, vairāk izvēlēsies veikt ar izskatu saistītās aktivitātes? Pētījumā piedalījās 200 respondenti- sievietes vecumā no 18-25 gadiem. Sievietes pārstāvēja dažādus izglītības līmeņus, auguma un svara kategorijas. Tika izmantotas divas aptaujas - Ķermeņa tēla aptauja (Body Image Questionnaire, Slade, 1990) un speciāli bakalaura darbam sastādīta – Ar izskatu saistītu aktivitāšu aptauja. Pastāv statistiski nozīmīga saistība starp ķermeņa tēla un sešām skalām ar izskatu saistītās aktivitātēs („Alkohola”, „Smēķēšanas”, „Sportošanas sporta klubā”, „Diētas ievērošana”, „Veselīgas ēšanas paradumi”, „Manikīrs un pedikīrs”).

Nowadays a healthy lifestyle and explicit emphasis on physical appearance has become very important. Western culture has an ideal of slim human body, thus it seems interesting to study whether people are satisfied with their body and how the desired visual appearance is reached or maintained. This study aims to determine whether body image affects the choice of appearance-related activities. The study attempts to answer the questions: Is there a link between body image and appearance-related activities, do women who positively evaluate their body image choose to perform appearance-related activities more frequently? The study surveyed 200 respondents- women aged 18-25 years. Women represented various levels of education, height and weight categories. Two surveys were introduced: Body Image Questionnaire (Slade, 1990) and a survey specially conducted for the purposes of this Bachelor’s paper - Appearance-related activities’ survey. There is a statistically significant relation between body image and six scales of appearance-related activities (“Alcohol”, “Smoking”, “Visiting sports clubs”, “Dieting”, “Healthy Eating Habits”, and “Manicure and Pedicure”).
Body image relation between appearance and health promotive procedures used by women age 18-25
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa; tēls; sievietes; ar izskatu saistītas procedūras un aktivitātes