Dalīta bolusa jauna veida ietekme uz attēla kvalitāti datortomogrāfijā pacientiem ar vēdera dobuma traumu pediatrijā - Kudrjavceva, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Dalīta bolusa jauna veida ietekme uz attēla kvalitāti datortomogrāfijā pacientiem ar vēdera dobuma traumu pediatrijā”. Politraumu gadījumā ir svarīgi vizualizēt orgānu, asinsvadu un urīnceļu bojājumu. Pieaugušo praksē to veic, pacientu skenējot vismaz arteriālajā, venozajā un ekskretorajā fāzē. Savukārt, bērniem iespējamā kanceroģenēzes riska dēļ skenēšanu veic ar dalītā bolusa tehniku, kontrastvielu ievadot frakcionēti. Līdz šim pediatrijas prakse izmantoja dalīta bolusa tehniku, kontrastvielu sadalot proporcijas ¼ (ievadot manuāli, ar šļirci) + pēc 7-10 minūtēm ¾ (ievadot ar bolus injektoru), tāda veida iegūstot vienlaikus portovenozi un ekskretoro fāzi, taču pie šīs dalīta bolusa metodes ir risks atbilstoši nevizualizēt artērijas. Literatūra ir aprakstītas citas dalītā bolusa metode, kurās, divos paņēmienos frakcionēti ievadot kontrastvielu, iegūst vienlaikus gan arteriālo, gan portovenozo, gan ekskretoro fāzi. Darba mērķis ir noskaidrot dalīta bolusa jauna veida ietekmi uz attēla kvalitāti datortomogrāfija pacientiem ar vēdera dobuma traumu pediatrijā, īpaši vēršot uzmanību uz asinsvadu vizualizāciju. Pētījuma hipotēze – izmantojot jauno dalītā bolusa k/v ievades metodoloģiju, uzlabojas vēdera dobuma artēriju vizualizācija, savukārt vēdera dobuma un retroperitoneālās telpas orgānu vizualizācija saglabājas vismaz diagnostiskā līmenī. Pētniecības uzdevums ir apkopot un analizēt literatūru par datortomogrāfijas darbības pamatprincipu, radiācijas drošību pediatrijas pacientiem, analizēt literatūru par vēdera dobuma struktūras biomehāniku traumas gadījuma, kā arī analizēt literatūru par dalīta bolusa pielietojuma pediatrijās prakse. Pētniecības instruments ir anketēšana, un 10 datortomogrāfijas izmeklējuma attēli. Pētniecības metode – retrospektīvs šķērsgriezuma pētījums, kura ietvaros pacientiem ar politraumu vai vēdera dobuma traumu, tiks retrospektīvi pārskatīti pēc jaunas metodikas, ievadot kontrastvielu proporcijās ¼ + ½ + ¼ noteiktos definētos laikos. Vismaz 5 pēc šīs metodikas iegūtas DT attēlu sērijas tiks salīdzinātas ar 5 pēc iepriekšējās metodikas iegūtas DT attēlu sērijām, izvērtējot orgānu un asinsvadu kontrastējuma kvalitāti un dodot secinājumus par to, vai jaunajai metodoloģijai ir priekšrocības, salīdzinājumā ar iepriekšējo. Atslēgvārdi: datortomogrāfija, dalītais bolus, vēdera dobuma trauma, pediatrija.

The subject of the Bachelor's work is “Influence of a new split-bolus technique on computed tomography image in patient with abdominal trauma in pediatric”. The novelty of the topic is due to the use of a split bolus technique in pediatrics so far, with the contrast agent divided into proportions of ¼ (injected with a syringe) + after 7-10 minutiae ¾ (injected with a bolus injector), resulting in concomitant portovenous and excretoro phase, but this split bolus technique risks not visualising the arteries appropriately. The literature describes another method of distributed bolus, which results in both the arterial, portovenous and excretorative phases when the contrast agent is administered in two techniques. The work aims to find out the new type of impact of split bolus on image quality CT in patients with abdominal trauma in paediatrics, with particular attention to vascular visualization. Using the new split bolus intravenous injection methodology improves the visualization of abdominal arteries, while the visualization of abdominal and retroperitoneal organs remains at a diagnostic level. The research's mission is to collect and analyze literature on the basic principle of computed tomography activity, radiation safety in paediatric patients, analyze literature on the biomechanics of the abdominal structure in case of injury, and analyze literature on the practice of the use of shared bolus in pediatrics. The research tool is a questionnaire, and 10 CT exam images. Research method - a retrospective cross-sectional study in which patients with polyrama or abdominal trauma will be reviewed retrospectively following a new methodology, injecting a contrast agent in proportions of ¼ + ½ + ¼ at certain defined times. At least 5 CT image series based on this methodology will be compared with 5 CT image series based on the previous methodology, assessing the quality of organ and vascular contrast and providing conclusions as to whether the new methodology has an advantage over the previous one. Keywords: CT, split bolus, abdominal trauma, pediatrics.
Influence of a new split-bolus technique on computed tomography image in patients with abdominal trauma in pediatric
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; dalītais bolus; vēdera dobuma trauma; pediatrija