Sociāli atbildīgas valsts koncepta īstenošana ar nodokļu tiesību palīdzību - Mizovska, Velta (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir „Sociāli atbildīgas valsts koncepta īstenošana ar nodokļu tiesību palīdzību”. Latvijas pamatlikumā, jeb Satversmē ir noteikts, ka Latvija ir sociāli atbildīga valsts, kas ievēro cilvēka pamattiesības un aizsargā cilvēka cieņu, un brīvību, nosaka tiesības ikvienam saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, kā arī ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos. Satversmes ievadā ir noteikti arī katra valsts iedzīvotāja pienākumi, ka ikvienam ir jārūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, izturoties atbildīgi pret citiem, nākamajām paaudzēm, vidi un dabu. Latvijā ar nodokļu tiesību palīdzību tiek realizēts sociāli atbildīgas valsts koncepts, taču pagaidām tas nesasniedz sociāli atbildīgas valsts mērķi - būtisko sociālo atšķirību izlīdzināšanu starp iedzīvotāju grupām. Latvija ir valsts ar sociāli atbildīgas valsts elementiem. Valsts, kura nespēj nodrošināt cilvēka cienīgu dzīvi un nodrošināt ikvienam izdzīvošanas minimumu, nevar tikt uzskatīta par sociāli atbildīgu valsti.

The topic of the bachelor’s thesis is „Implementation of the concept of a socially responsible state by means of tax rights’’. The fundamental law of Latvia, or Satversme, states that Latvia is a socially responsible state that respects fundamental human rights and protects human dignity, as well as freedom, and determines everyone’s rights to receive appropriate payment for the performed work that is not less than minimum wage determined by the state, and everyone is entitled to social security in cases of old age, work incapacity, unemployment and other cases specified by the law. The Preamble to the Satversme also determines the duties of every inhabitant of the state – to take care of themselves, their kinsmen and the common benefit of the society, treating other human beings, future generations, environment and nature responsibly. The concept of a socially responsible state is implemented in Latvia with the help of tax rights, but so far it fails to reach the goal of a socially responsible state - equalizing significant social differences between population groups. Latvia is a country with elements of a socially responsible state. A country that fails to live in dignity and to provide a living wage for everyone cannot be considered a socially responsible country.
Implementing the concept of a socially responsible state trough tax law
Keywords: Juridiskā zinātne; sociāli atbildīga valsts; solidaritāte; sociālā nevienlīdzība; nodokļu politika