Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu saistītās runas attīstības veicināšana pedagoģiskajā procesā - Nikolajeva, Žanna (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba autors: Žanna Nikolajeva Kvalifikācijas darba temats: „Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu saistītās runas attīstības veicināšana pedagoģiskajā procesā”. Mērķis: Teorētiski un praktiski pētīt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu saistītās runas veicināšanas iespējas pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Darba pirmajā nodaļā tiek iepazīti runas un valodas jēdzieni, apskatīta to būtību, veidi un funkcijas. Tiek vērsta uzmanība uz vecākā pirmskolas vecuma bērnu personības attīstību apskatot vecumposma likumsakarības un to ietekmējošos faktorus. Šajā nodaļā tiek aprakstīta bērnu saistītās runas attīstības sekmēšanas iespējas pedagoģiskajā procesā. Otrajā nodaļā tika veikts empīriskais pētījums, kā pedagoģiskajā procesā iespējams veicināt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu saistītās runas attīstību. Tika izvērtēts bērnu saistītā runa pirms un pēc pedagoģiskā procesa izmēģinājuma. Saistītās runas attīstība tika sekmēta ar rotaļu un nodarbību palīdzību un pēc tā veikta analīze. Empīriskajā daļā apstiprinājās hipotēze, ņemot vērā izvirzītos nosacījumus un uzdevumus, ka bērnu saistītā runa tiks sekmēta, ja bērniem pedagoģiskajā procesā tiks iekļautas saistītās runas attīstību veicinošas nodarbības kas satur daudzveidīgus uzdevumus Atslēgas vārdi: vecākais pirmsskolas vecumposms, saistītā runa, pedagoģiskais process, valoda. Kvalifikācijas darbs balstīts uz 22 literatūras avotiem, tajā skaitā 16 avoti latviešu valodā un 6 literatūras avoti svešvalodās. Darbā uzskatāmi attēloti 17 attēli, 5 tabulas. Kvalifikācijas darba kopējais lapu skaits ir 45.

Author of the qualification work: Žanna Nikolajeva The topic of the qualification work: “Promoting the development of coherent speech in the pedagogical process of older preschool children”. Aim: To theoretically and practically study the possibilities of related speech promotion in the pedagogical process in preschool for older preschool children. The first chapter introduces the concepts of speech and language, their essences, types and functions. Attention is paid to the development of older preschool children by looking at the regularities of age and the factors influencing it. In the end author rewiews the possibilities of promoting the development of child cohered speech in the pedagogical process. In the second chapter, an empirical study was conducted on how in the pedagogical process can promote the development of speech to older preschool children. The children's related speech was evaluated by testing before and after the pedagogical process. The development of related speech was promote through games and lessons, after that followed by analysis. In the empirical part, the hypothesis was confirmed, taking into account the requirements and tasks, the children's speech has been promoted, in the pedagogical process where for children was included speech development-promoting activities, which contained various tasks. Keywords: older preschool age, cohered speech, pedagogical process, language. Qualification work besed on 22 literature sources, including 16 sources in Latvian and 6 literature sources in foreign languages. The work shows 17 images and 5 tables. The total number of pages of the qualification work is 45.
Promoting the development of coherent speech in the pedagogical process of older preschool children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; vecākais pirmsskolas vecumposms; saistītā runa; pedagoģiskais process; valoda