Dzimtes diskurss sporta žurnālistikā: Eiropas čempionātu basketbolā reprezentāciju Latvijas interneta ziņu portālos "Delfi" un "Tvnet" analīze (2008–2013) - Ērmiņa, Evisa (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā „Dzimtes diskurss sporta žurnālistikā: Eiropas čempionātu basketbolā reprezentāciju Latvijas interneta ziņu portālos "Delfi" un "Tvnet" analīze (2008-2013)” ir apskatītas Latvijas vīriešu un sieviešu basketbola izlases reprezentācijas Eiropas čempionātu laikā no 2008. līdz 2013. gadam (no maija līdz oktobrim) interneta ziņu portālos „Delfi” un „Tvnet”. Darba teorētiskā daļa satur atziņas par reprezentāciju, sociālās realitātes konstruēšanu, mediju ietekmi uz realitāti un identitātes konstruēšanu, dzimtes studijām, apskatot dalījumu starp dzimti un dzimumu, vienlīdzību un stereotipiem, īsu ieskatu feminisma kustībā, kā arī sportu un medijiem, sporta žurnālistiku un sievietes iesaisti sportā. Darba empīriskajā daļā izmantota kvantitatīvā kontentanalīze, daļēji strukturētā intervija un kritiskā diskursa analīze. Veiktais pētījums atklāj, ka Latvijas vīriešu un sieviešu basketbola izlases interneta medijos tiek reprezentētas atšķirīgi. Atslēgvārdi: reprezentācija, sports medijos, dzimtes studijas, interneta mediji, basketbols, diskursa analīze.

Master’s thesis „Gender Discourse in Sports Journalism: Analysis of Representation of European Basketball Championship in Latvian Online News Portals "Delfi" and "Tvnet" (2008-2013)” discusses representations of Latvian Men’s and Women’s National basketball teams during European Championships in 2008 – 2013 May to October in online news media „Delfi” and „Tvnet”. The theoretical part of this paper discusses concept of representation, construction of social reality, media influence on reality and construction of identity, gender studies, focusing also on diferences between sex and gender, gender equality and stereotypes, brief insight on feminism movement, as well as sports and media, sports jorunalism and women’s participation in sports. In the empirical part of the paper quantitative content analysis, semi-structured interview and critical discourse analysis are used. The study shows that Latvian Men’s and Women’s National basketball teams are represented differently. Key words: representation, sports in media, gender studies, Internet media, basketball, discourse analysis.
Gender Discourse in Sports Journalism: Analysis of Representation of European Basketball Championship in Latvian Online News Portals "Delfi" and "Tvnet" (2008–2013)
Keywords: Komunikācijas zinātne