Sieviešu pašrealizācijas iespējas politikā Latvijā 9. Saeimas laikā - Vorslava, Maija (Latvijas Universitāte, 2009)
Latvijā 21. gadsimtā sievietes ir kļuvušas emancipētākas gandrīz visās sabiedrības jomās, tomēr politika ir tā nozare, kur joprojām izteikti dominē vīrieši. Pašreiz, kad sabiedrības uzticība parlamentam ir zema, kā arī publiskajā telpā bieži tiek runāts par nepieciešamību esošo politiķu nomaiņai, būtu jārunā par jaunu, izglītotu un abu dzimumu pārstāvētu politiķu ienākšanu Saeimā. Autore šo jautājumu uzskata par aktuālu, tādēļ bakalaura darba tēma ir ”Sieviešu pašrealizācijas iespējas politikā Latvijā 9. Saeimas laikā”. Bakalaura darba mērķis ir izprast šķēršļus sieviešu ienākšanai politikā un viņu pašrealizācijas iespējas Latvijā augstākā līmeņa politikā – Saeimā. Pētījums tiek balstīts uz izpētes jautājumu – kāds ir galvenais kavējošais faktors sieviešu ienākšanai Latvijas augstākā līmeņa politikā? Bakalaura darba teorētiskajā daļā tiek skaidroti tādi teorētiski jautājumi kā dzimumu nevienlīdzības jautājums, politiskā līderība, motivācija un citi, savukārt empīriskajā daļā tiek pētīti reālie kavējošie faktori sieviešu ienākšanai augstākā līmeņa politikā Latvijā, pētot 9. Saeimas vēlēšanu sarakstus un vēlēšanu rezultātus, kā arī politiķu un citu politikai tuvu stāvošu personu redzējumu par sieviešu līdzdalību Latvijas augstākā līmeņa politikā, veicot intervijas. No tā izriet darba hipotēze - Sieviešu motivācijas un līderības trūkums ir galvenais kavējošais faktors sieviešu zemajam īpatsvaram Saeimā. Bakalaura darba gaitā tika īstenoti darba uzdevumi, mērķi un pārbaudīta hipotēze, kas balstoties uz secinājumiem tika pierādīta.

In the 21st century, women in Latvia have become more emancipated in all spheres of life; however, men are still dominant in the sphere of politics. Currently, when society’s trust in parliament is low and when in the public space we often hear about the need to replace the present politicians, we should think about bringing to the Saeima new and educated politicians who would represent both genders equally. The author of this bachelor’s thesis believes that this subject is topical and therefore devotes the paper to analysing “Women self realization possibilities in politics of Latvia during the 9th Saeima”. The aim of this bachelor’s thesis is to understand the barriers that hinder women from entering politics and to suggest opportunities they have for self-realisation in the highest political level in Latvia – in the Saeima. The research is based on the following research question – What is the main factor which hinders women from entering the highest political level in Latvia? Theoretical part of the bachelor’s thesis explains issues such as gender inequality, political leadership, motivation, etc, and the empirical part addresses real factors which hinder women from entering the highest level of politics in Latvia. That is done by analysing candidate lists for the 9th Saeima election and the results of the election, as well as opinions of politicians and other people closely related to politics revealed during interviews on women’s participation in the highest political level in Latvia. From this analysis the following hypothesis was drawn – lack of motivation and leadership among women is the main factor which determines the low representation rate of women in the Saeima. During the writing of the bachelor’s thesis, the set tasks were fulfilled, the goals were achieved and the hypothesis was checked and subsequently proved on the basis of conclusions.
Women self realization possibilities in politics of Latvia during the 9th Saeima
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)