Ķīmiskie elementi un brīvie radikāļi bērzu putekšņos - Jansone, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba tēma ir ķīmisko elementu un brīvo radikāļu pētījumi bērzu putekšņos. Darbā tiek raksturotas bērza putekšņa morfoloģiskās un ķīmiskā sastāva īpašības. Literatūras apskats tiek veltīts vispārējam bērza koka un putekšņu raksturojumam – augšanas apstākļi, izplatība pasaulē un Eiropā, kā arī ziedēšanas sezonas raksturojums. Tiek minēti dažādi faktori, kas var ietekmēt putekšņu sastāvu un izskatu. Metožu daļa iepazīstina ar pētījuma gaitu, paraugu ievākšanas metodēm un sagatvošanu, kā arī tiek pētīts putekšņu sastāvs, kā un kādi faktori var to ietekmēt. Tiek izklāstītas izmantotās putekšņu ievākšanas metodes. Rezultātu daļā tiek apraksīti rezultāti no trīs dažādām paraugu analizēšanas metodēm – augsnes agroķīmiskā analīze, SEM analīze putekšņu paraugiem un brīvo radikāļu analīze putekšņu, ziedkopas un augsnes paraugiem.

The title of the master's thesis is: “Chemical elements and free radicals in birch pollen”. The thesis describes chemical elements and free radicals of birch pollen. The literature review describes the general characteristics of birch - growing conditions, distribution in the world and Europe, as well as characteristics of the flowering season. Various factors are described that can affect pollen composition. The methodological part the course of the research, starting with sample collection methods and preparation, how pollen composition is studied, how and what factors can affect it. The results part describes the results from three different sample analysis methods – soil agrochemical analysis, SEM analysis of pollen samples and free radical analysis of pollen, inflorescence and soil samples.
Chemical elements and free radicals in birch pollen
Keywords: Vides zinātne; putekšņu ķīmiskais sastāvs; brīvie radikāļi bērzu putekšņos; bērza putekšņi; vides faktori