Latgales latviešu tradicionālā dzīvesveida noturība emigrācijā: Krievijas Federācijas Krasnojarskas novada Ačinskas apkārtnes piemērs - Briška, Vita (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbs „Latgales latviešu tradicionālā dzīvesveida noturība emigrācijā: Krievijas Federācijas Krasnojarskas novada Ačinskas apkārtnes piemērs” ir pētījums par latgaliešu diasporu veidošanos Sibīrijā, raksturīgākajām iezīmēm un faktoriem, kas noteikuši to saglabāšanos no paaudzes paaudzē svešā vidē. 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā no Latgales uz Sibīriju izceļoja vairāki tūkstoši zemnieku ar mērķi iegūt zemi, izveidojot daudzas apdzīvotās vietas. Laika gaitā latgalieši bijuši pakļauti dažādiem politiskajiem un sociālajiem procesiem, tomēr mūsdienās Sibīrijā joprojām ir ciemi, kuros dzīvojošie izceļotāju pēcnācēji apzinās sevi kā latgaliešus. Darbā apkopotas latgaliešu apdzīvoto vietu biogrāfijas, analizēti faktori, kas noteikuši latgaliskā saglabāšanos. Atslēgas vārdi: dzīvesveida noturība, migrācija, latgaliešu diaspora Sibīrijā.

Master’s paper „Stability of traditional lifestyle of Latgale’s Latvians in emigration: The case of Russian Federation Krasnoyarsk region Achinsk district” is result of research about formation of Latgalian diaspora in Siberia, and characteristic features and factors which have been affecting their stability through generations in foreign environment. Thousands of farmers from Latgale settled in Siberia at the end of the 19th and at the beginning of the 20th century with aim to get a land. During the last century Latgalians have been affected by various political and social processes, though nowadays there are villages in Siberia where people of Latgalian origin live and they are still aware of their roots. This paper describes places where Latgalians live and analyses factors which have been affecting stability of traditional Latgalian lifestyle. Key words: traditional lifestyle, migration, Latvian diaspora in Siberia.
Stability of Traditional Lifestyle of Latgale’s Latvians in Emigration: The Case of Achinsk District in Russian Federation Krasnoyarsk Region
Keywords: Ģeogrāfija