Dabisko zālāju indikatorsugu izplatība Bērzciema apkārtnē atkarībā no biotopu daudzveidības - Viškere, Lība (Latvijas Universitāte, 2015)
Dabiskie zālāji ir apdraudēti, to veicina cilvēku došanās prom no laukiem un zālāju neapsaimniekošana. Pētījuma mērķis bija noskaidrot dabisko zālāju indikatorsugu sastopamību atkarībā no biotopu daudzveidības un sastāva Bērzciema apkārtnē. Indikatorsugas un biotopi kartēti 0.5x0.5 m kvadrātos, indikatorsugu sastopamība atkarībā no biotopu daudzveidības analizēta ar klasteranalīzi un korelācijas analīzi. Indikatorsugu skaits variēja no 0 līdz 15. Lielākoties tās bija pilnas gaismas augi, kas pielāgoušies nabadzīgām sausām un slapjām augsnēm. Nav novērojama tendence, ka liels biotopu daudzums nodrošina attiecīgi lielu indikatorsugu skaitu. Darba apjoms ir 43 lapas. Darbs sastāv no 6 nodaļām un 10 apakšnodaļām. Darbu papildina 20 attēli un viena tabula.

Natural grasslands are threatened, it contributes to people leaving the countryside and the abandonment of grassland. Aim of the study was to determine the incidence of natural grassland indicator, depending on habitat diversity and composition BĒRZCIEMS neighborhood. Indicator species and habitats mapped 0.5x0.5 m squares, depending on the incidence indicator habitat diversity analyzed by cluster analysis and correlation analysis. Number indicator ranged from 0 to 15. On average, they were full of light plants pielāgoušies poor dry and wet soils. There is no tendency that a large amount of habitat provides the large number of indicator species. The volume of work is 43 pages. Work consists of 6 chapters and 10 subsections. The work complements the 20 images and one table.
Distribution of indicatorspecies of semi natural grasslands in the vicinities of Bērzciems depending on habitat diversity
Keywords: Ģeogrāfija; zālāji; kartēšana; Ellenberga skalas; datubāzes; atradnes