Refleksija kā matemātikas stundu mācību procesa pamatsastāvdaļa - Lintiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā skolotāja pētījuma darbā tiks meklētas atbildes, kā skolēnam pilnveidot tādas prasmes kā pašvērtējums, kritiskā domāšana, argumentēt, kāpēc es tā domāju, paškritiski sevi novērtēt, saprast, ko es esmu sapratis un ko vēl vēlos apgūt. Skolotāja pieredzes darba ietvaros veikts pētījums darba autores divās Zemgales prakses skolās: divās 6. klasēs, divās 7. klasēs, divās 8. klasēs un 9. klasē. Pēdējos gados strauji mainās mācību procesa pieeja. No klasiskās mācību metodes uz kompetenču pieeju, kur galvenais akcents tiek likts uz atgriezenisko saiti un refleksijas daļu, spēju pašam sevi novērtēt. Pati galvenā problēmas būtība ir, ka skolēni nemāk reflektēt, nesaprot tā nozīmi un būtību. Pētījumā laikā autore nonāca pie secinājuma, ka skolēni neprot atbildēt ar pilniem teikumiem un pamatot savu viedokli. Pētījuma mērķis: veidot skolēniem izpratni, kas ir refleksija un kapēc tā ir svarīga. Pētījuma sasniedzamais rezultāts: prot sevi novērtēt un pamatot savas atbildes. Stundās refleksijas daļa ir liels izaicinājums ne tikai skolēniem, bet arī skolotājiem, jo tam ir jāatvēl noteikts laiks stundas beigās, kam citreiz dēļ intensīvā ritma dažreiz pat nepietiek laika. Refleksijas veids ir noteikti jāpielāgo skolēnu vecumposmu īpatnībām. Lai skolēni neatbildētu ar standarta frāzēm, ir jādažādo reflesijas veidi un metodes. Šajā skolotājas darba pieredzē, pētījuma ietvaros tika izmēģinātas tādas refleksijas metodes kā – atvērtie teikumi, ar trīs vārdiem raksturos savu stundas darbu. Datu vākšanas procesā tika vērota skolēnu iesaiste un izaugsme. Tika izvērtētas katras refleksijas metodes priekšrocības un trūkumi konkrētajā mācību stundā. Atslēgas vārdi: refleksija, kritiskā domāšana, pašvērtējums

In this teacher’s research work answers will be found on how students can develop their skills such as justifying answers, assessing myself, arguing why I think this way, self-critical self-assessing, understanding what I have understood un what I want to learn. Within the framework of the teacher's experience work, a study has been conducted in the author's two Zemgale practice schools, two 6th grade, two 7th grade, two 8th grade and 9th grade. In the last years learning process approach has drastically changed. From classical learning method to competency approach, where the most important part is feedback and reflection. So, self-evaluation skill. The main problem is that students can’t self-evaluate and don’t understand the meaning and essence. Within the research, author understood that students can’t argue their thought and opinion with full sentences Objective of the research: make students understand what reflection is and why it’s important. Achievable result of the research: can self-evaluate and argue their answers. In lessons, reflection is a big challenge not only for students, but also for teachers, because it takes extra time at the end of the lesson, for which sometimes there is no time due to the intense rhythm of the lesson. Reflection method must be adjusted to the student’s age. And for students to answer with fuller sentences, reflection methods must be different. For this teacher work experience reflection sheets were tested as a survey or as a finish the sentence. In the data collection process, there was seen students’ participation, students’ interest, and self-growth. Were evaluated the advantages and disadvantages of each reflection method. Keywords: reflection, critical thinking, self-evaluation.
Reflection as a basic part of the mathematics lesson learning process
Keywords: Izglītības zinātnes; refleksija; kritiskā domāšana; pašvērtējums; refleksijas veidi