Ogļhidrātu pastiprinātas uzņemšanas tūlītējs efekts uz fiziskajām darbaspējām pēc uztura režīma izmaiņām fiziski mazaktīviem jauniešiem - Hudko, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2024)
Palielināta ogļhidrātu uzņemšana pirms augstas intensitātes fiziskas slodzes ir labi zināma metode fizisko darbspēju palielināšanai fiziski aktīvām personām un sportistiem, bet zinātniskā literatūrā iztrūkst pētījumu par palielinātas ogļhidrātu uzņemšanas nozīmi pirmslodzes periodā, kas ir notikusi pēc ogļhidrātu rezervju pastiprinātas “iztukšošanas” ar intervālās badošanās uztura režīmu, un vai tas palielina fiziskās darbspējas fiziski mazaktīvām personām. Pētījuma mērķis bija izvērtēt intervālās badošanās iespējamos efektus uz fiziskajām darbaspējām un pēc pastiprinātas ogļhidrātu uzņemšanas pirms slodzes prakstiski veseliem pieaugušiem ar sēdošu dzīvesveidu. Pētījumā piedalījās 20 personas vecumā no 18 - 40 gadiem, kuras tika iedalītas intervālās badošanās grupā un kontroles grupā. Fizisko darbaspēju noteikšanai abu grupu personām bija jāveic Astranda slodzes tests, kur slodze bija jāveic līdz brīdim, kad ar pulsometru Polar V800 monitorētā sirdsdarbības frelvence vismaz minūti bija sasniegusi 170 reizes minūtē. Slodzes tests tika veiks divas reizes - pētījuma sākumā un pēc čeru nedēļu intervāla, kura laikā intervālās badošanās grupa ieturēja intervālās badošanās režīmu “8:16”. Pēc četru nedēļu perioda, vienu dienu pirms otrā slodzes testa reizes, abu pētījuma grupu pārstāvji uzņēma ēdienu ar palielinātu ogļhidrātu daudzumu - 10 g uz ķermeņa masas kilograma. Pētījuma rezultātu izvērtēšanai tika salīdzināts slodzes testa izpildes laiks abu grupu dalībniekiem pirmajā un otrajā slodzes testa reizē. Pētījumā rezultātā tika secināts, ka pastiprināta ogļhidrātu uzņemšana pēc 4 nedēļu intervālās badošanās perioda ne uzlabo, ne arī samazina fiziskās darbaspējas personām ar sēdošu dzīvesveidu, liecinot, ka uztura režīms nav būtisks ietekmējošais faktors fizisko darbaspēju izmaiņām.

Acute effect of increased carbohydrate intake on physical performance after dietary modification in physically inactive young persons. Increased carbohydrate intake prior to high- intensity physical exercise is a well-known method of increasing physical performance in physically active individuals and athletes, but there is a lack of research in the scientific literature on the importance of increased carbohydrate intake in the pre-workout period, which has occurred after increased "depletion" of carbohydrate reserves with an intermittent fasting diet. and whether it increases physical performance in physically inactive individuals. The aim of the study was to evaluate the possible effects of intermittent fasting on physical performance and after increased carbohydrate intake before exercise in practically healthy adults with a sedentary lifestyle. 20 people between the ages of 18 - 40 participated in the study, who were divided into an interval fasting group and a control group. In order to determine the physical working capacity, the persons of both groups had to perform the Astrand exercise test, where the exercise had to be performed until the heart rate monitored by the Polar V800 heart rate monitor had reached 170 beats per minute for at least one minute. The stress test was performed twice - at the beginning of the study and after a four-week interval, during which the intermittent fasting group followed the "8:16" intermittent fasting regimen. After a period of four weeks, one day before the second exercise test, representatives of both research groups took food with an increased amount of carbohydrates - 10 g per kilogram of body weight. In order to evaluate the results of the study, the performance time of the load test was compared for the participants of both groups in the first and second time of the load test. As a result of the study, it was concluded that increased intake of carbohydrates after a 4- week fasting period neither improves nor reduces the physical work capacity of persons with a sedentary lifestyle, indicating that the diet is not a significant influencing factor for changes in physical work capacity.
Acute effect of increased carbohydrate intake on physical performance after dietary modification in physically inactive young persons
Keywords: Bioloģija; intervalā badošanās; Astranda fiziskā slodze; palielināta ogļhidrātu uzņemšana; intermittent fasting; Astrand exercise