Atstarotāja novietojuma ietekme uz gājēja pamanāmību sliktas redzamības apstākļos - Juraševska, Kaiva (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 56 lapām. Tas satur 36 attēlus, 3 tabulas, 1 pielikumu un 36 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: gājēju uztvere, gājēju atpazīšana, retroreflektīvas (RR) brīdinājuma zīmes, sniegs, slikta redzamība. Darba mērķis: Noskaidrot atstarojošo materiālu ietekmi uz gājēju atpazīšanu sliktas redzamības apstākļos. Dalībnieki: Eksperimentā piedalījās 17 dalībnieki. Metode: Tika izstrādāta datorprogramma darba mērķu īstenošanai. Rezultāti un secinājumi: Atstarojošā elementa pamanīšanas laiks (AEPL) un gājēja atpazīšanas laiks (GAL) ir atšķirīgs dažādu RR izvietojumu gadījumos; AEPL un GAL nav atšķirīgi dalībniekiem ar un bez autovadītāja apliecības; Mūsu eksperimenta apstākļos AEPL un GAL visticamāk ir savstarpēji nesaistīti procesi uztverē. Tika ierosināti rezultātu skaidrojumi.

Master thesis is written in Latvian, in computer typesetting on 57 pages (contains 36 figures, 3 tables, 1 appendix, 36 references). Keywords: pedestrian perception, pedestrian recognition, retroreflective markings, snow, reduced visibility. Aim: Locate places of retroreflective (RR) material positioning on pedestrians’ (P) body for best visibility and recognition. Subjects: 17 human participants. Method: A created computer program. Results: The noticing time interval (NTI) of (RR) during snowfalls is longer than during a clear night, but the recognition time interval (RTI) of a P does not change significantly depending on snowfall; The NTI of RR and the RTI of a P vary in different cases of RR placement; NTI of RR and the RTI of a P in our experiment are most probably unrelated processes of perception; Proposions have been made for explanation of the results.
Influence of location of retro reflective signs on notice ability of pedestrian in adverse weather conditions
Keywords: Fizika