Pilsonības veidošana Melnkalnē - Smolović, Danilo (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā maģistra darbā tiek padziļināti pētīts Melnkalnes pilsonības režīms. Apskatot cilvēku naturalizācijas pieredzi, tiek analizētas pilsonības izmaiņas šajā jaunajā valstī pēc neatkarības atgūšanas .Kopumā, maģistra darbā aprakstīts, kā ar pilsonību saistītais statuss un tiesības tiek piešķirtas dažādos līmeņos. Darba teorētiskais ietvars ir balstīts pilsonības studijās, tad apskatīta migrācija un etnisko identitāšu loma Melnkalnē saistībā ar pilsonību un pilsonības politiku, aprakstot faktorus, kas ietekmē valsts pilsonības režīmu. Visbeidzot, tiek veiktas kvalitatīvas intervijas, lai ilustrētu pilsonības režīma darbību praksē un atklātu saistību starp etnisko piederību, pilsonības likumisko ietvaru un pilsonības politiku. Atslēgas vārdi: pilsonība, naturalizācija, imigrācija, pēc-atdalīšanās, daudzveidīgu aģentu efekts, politika un tautība.

This paper presents the understudied citizenship regime of Montenegro in depth. By looking at people’s experiences with naturalization, it explores the transformation of citizenship in a post-partition environment of this young state. On a more general level, it shows how citizenship status and rights are granted on different levels. A theoretical framework builds on citizenship studies, the migration framework and the role of ethnic identities in Montenegro in relation to citizenship and citizenship policy, followed by an explanation of factors defining the citizenship regime of the state. Finally, qualitative interviews are used to illustrate the citizenship regime in practice and to shed light on connections among ethnicity, citizenship legislation, and citizenship policy in practice. Keywords: citizenship, naturalization, immigration, post-partition, constellations, politics and ethnicity.
Citizenship regimes in Montenegro
Keywords: Socioloģija