Iekaisīgo zarnu slimību pacientu medikamentu lietošanas kļūdas - Ciemiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Iekaisīgo zarnu slimību pacientu medikamentu lietošanas kļūdas”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, cik ļoti ir izplatīta medikamentu nelietošana vai to nepareiza lietošana, kā arī tas cik ļoti svarīgi ir hronisko slimību pacientiem pareiza medikamentu lietošana. Darba mērķis - noskaidrot iekaisīgo zarnu slimību pacientu medikamentu lietošanas kļūdas. Hipotēze - vairāk kā puse no aptaujātajiem iekaisīgo zarnu slimību pacientiem ir pieļāvuši dažādas medikamentu lietošanas kļūdas. Pētniecības metode: kvantitatīva šķērsgriezuma. Instruments: anonīma aptauja. Pētījuma rezultāti: tikai 15% aptaujāto, apgalvo ka pilnībā nemēdz pieļaut kļūdas medikamentu lietošanā, tas nozīmē, ka atlikušie 85% pieļauj dažādas kļūdas.

The topic of the bachelor's thesis is "Medication errors in patients with inflammatory bowel diseases". The topicality of the topic is determined by how widespread non-use of medications or their incorrect use is, as well as how important the correct use of medications is for patients with chronic diseases. The aim of the work is to find out the mistakes of patients with inflammatory bowel diseases in the use of medicines. Hypothesis - more than half of the surveyed inflammatory bowel disease patients have made various mistakes in the use of medicines. Research method: quantitative cross-sectional. Instrument: anonymous survey. Research results: only 15% of the respondents claim that they do not tend to make mistakes in the use of medicines, which means that the remaining 85% make various mistakes.
Medication errors in patients with inflammatory bowel diseases
Keywords: Medicīna; autoimūns; medikamenti; iekaisīgo zarnu slimības; Krona; Kolīts