Federālas valsts modelis Beļģijā- tā īpatnības un savdabība - Apse, Edgars (Latvijas Universitāte, 2008)
Beļģijas piemērs tam, kā unitāra valsts transformējas federālā, ir īpaši interesants, ievērojot specifiskos apstākļus un priekšnosacījumus, kā arī sarežģīto federālās uzbūves modeli. Darbā tiek noskaidroti apstākļi un priekšnosacījumi, kas Beļģijai lika veikt valsts uzbūves struktūras reformu (kāpēc unitāras valsts forma vairs nespēja apmierināt sabiedrības vajadzības); tiek izcelts un akcentēts Beļģijas federālā modeļa savdabīgais un specifiskais raksturs; noskaidroti iespējamie valsts tālākas attīstības virzieni un perspektīvas. Darbā tiek noskaidroti vēsturiskie apstākļi, kas noteica Beļģijas valsts izveidošanu; valsts attīstību raksturojošas iezīmes unitāras valsts periodā (etnolingvistiskās attiecības, konflikti kopienu starpā, to rašanās iemesli); politiskie un ekonomiskie apstākļi, kas ietekmēja valsts nonākšanu līdz federālismam. Analizējot mehānismus un līdzekļus, ar kādiem tika veikta federālā reforma, īpaša uzmanību pievērsta Beļģijas federālās valsts pārvaldes struktūrai, pilnvaru un kompetenču sadalījumam federālās valdības un subjektu starpā.

Belgian case of unitary state transforming into federal is extremely interesting, considering specific conditions and prerequisites, as well as complex model of federal structure. This graduation paper discusses conditions and prerequisites of Belgium reforming its state structure, explaining why unitary form of state was no longer able to meet demands of Belgian society; highlights the specific and peculiar character of Belgian federal model; establishes eventual course and prospects of future developments. Graduation paper describes historic conditions under which Belgian state emerged, features of unitary state period (ethnolinguistic relations, intercommunity conflicts and their origination), political and economic conditions, that pushed Belgium towards federalism. When describing ways and means of federal reform, a particular attention is drawn to the federal structure of Belgian government and division of powers among federal government and regional governments.
A model of federal state in Belgium- characteristics and particularities
Keywords: Tiesības