Līderība komercbanku organizācijas kultūras veidošanā Latvijā - Spiridonovs, Makars (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs ir veltīts Latvijas komercbanku organizācijas kultūras izpētei un līdera lomai tās izveidē. Autors raksturo specifiskus bankas kultūru veidojošos elementus un nosaka, ar kādiem izaicinājumiem sastopas mūsdienu banku līderi, formējot kredītiestādes kultūru. Pētījuma rezultātā autors secina, ka vairot uzticības veidošanos un sekmēt bankas kulturālā profila izkristalizēšanos mainīgajos ekonomiskajos apstākļos ir pa spēkam tikai kompetentam, profesionāli un emocionāli inteliģentam bankas līderim ar vairāku gadu pieredzi nozarē un unikālām dotībām vadīt cilvēkus, viņu prātus un garastāvokli, attīstīt, iedvesmot un virzīt uz priekšu, motivējot sasniegt un pat pārsniegt uzstādītos mērķus. Autora priekšlikumi ir vērsti uz līderības kvalitātes uzlabojumiem, kas veicinātu finanšu nozares stabilitāti un ilgtspējīgu izaugsmi.

Master thesis is devoted to research of organizational culture of commercial banks in Latvia and the role of leadership in its creation. The author outlines specific banking culture shaping elements and identifies main challenges modern bank leaders deal with when forming the bank culture. The author concludes that trust generating and contribution to crystallizing of the bank`s cultural profile in the context of changing economy is the power of competent, professionally and emotionally intelligent bank leader with several years of the industry experience and unique abilities to manage people, their minds and spirits, to develop, to inspire and to encourage to reach goals and even exceed expectations. The author`s suggestions are focused on improvements in quality of leadership boosting financial sector stability and sustainable growth.
Leadership in Creation of Organizational Culture of Commercial Banks in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; līderība; organizācijas kultūra; komercbankas; stratēģiskā vadīšana; Kamerona-Kvīna metodoloģija