Sociālais darbs ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem Balvu novada pašvaldībā - Zelča, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2021)
Diplomdarba tēma „Sociālais darbs ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem Balvu novada pašvaldībā”. Darbā tiks pētīta bērnu, kas ir izdarījuši likumpārkāpumus vai veikuši darbības, kas var novest pie prettiesiskas rīcības, uzvedības novirzes, uzvedības traucējumi un uzvedības problēmas. Diplomdarba mērķis ir izpētīt kā ir organizēts darbs Balvu novada pašvaldības sociālajā dienestā ar “nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem” un sniegt priekšlikumus sociālā darba pilnveidošanai. Darba teorētiskajā daļā tiek pētīts jēdziena “nepilngadīgais likumpārkāpējs” skaidrojums. Tiek pētīts nepilngadīgo vispārīgs raksturojums, antisociālā uzvedība, deviantās uzvedības cēloņi un veicinoši faktori, sociālā darba organizēšana ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem, kā arī veikta normatīvo aktu analīze. Tika aplūkota starpprofesionāļu un starpinstitucionālā sadarbības nozīmība. Empīriskajā pētījumā izmantota daļēji strukturētā intervija sociālā darba speciālistiem un probācijas dienesta speciālistiem. Darbā izmantotās metodes ir speciālās teorētiskās literatūras analīze, normatīvo aktu analīze, statistisko datu analīze, priekšlikumu izstrādāšana, secinājumu izdarīšana. Atslēgas vārdi: nepilngadīgais likumpārkāpējs, devianta uzvedība, sociālais darbs, starpprofesionāļu komanda, starpinstitucionālā sadarbība.

Graduate work topic “Social work with juvenile offenders in the municipality of Balvi”. The work studied children who have committed offences or performed activities that could lead to unlawful conduct, behavioral aberration, behavioral disorder and behavioral problems. The aim of the diploma is to explore how the work is organized in the social service of the municipality of the Award with “juvenile offenders” and to make proposals for the development of social work. The theoretical part of the work examines the interpretation of the concept of “juvenile offenders”. The general characteristics of minors, antisocial behavior, the causes and contributing factors of deviant behavior, the organization of social work with juvenile offenders, as well as an analysis of regulatory enactments. The importance of interprofessional and interinstitutional cooperation was addressed. The empirical study uses a semi-structured interview for social work specialists and probation professionals. The methods used in the work are analysis of the special theoretical literature, analysis of regulatory enactments, analysis of statistical data, preparation of proposals, drawing up conclusions. Keywords: juvenile offenders, deviant behavior, social work, interprofessional team, interinstitutional cooperation.
Social work with juvenile offenders in the Balvi region municipality
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; nepilngadīgais likumpārkāpējs; devianta uzvedība; sociālais darbs; starpprofesionāļu komanda; starpinstitucionālā sadarbība