Paškoncepta un patoloģisko personības iezīmju saistība ar emocionālās vardarbības pieredzi partnerattiecībās - Limanovska, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī darba mērķis – noskaidrot vai un kādas saistības pastāv starp paškonceptu, patoloģiskām personības iezīmēm un emocionālās vardarbības pieredzi partnerattiecībās, kurš mainīgais visbūtiskāk prognozē paškonceptu. Aptaujā piedalījās 99 dalībnieki. Pētījumā tika izmantota Personīga Paškoncepta aptauja, DSM-5 Personības Aptaujas saīsinātā versija, Intīmo Partneru Psiholoģiskās vardarbības skala. No rezultātiem izriet, ka lielākā daļa patoloģisko personības iezīmju negatīvi korelē ar paškoncepta dimensijām, patoloģiskās personības iezīmes ir pozitīvi saistītas ar emocionālās vardarbības pieredzi attiecībās, starp paškonceptu un emocionālās vardarbības pieredzi attiecībās netika atrastas statistiski nozīmīgas saistības.

The purpose of this work is to find out whether and what relationship exists between self-concept, maladaptive personality traits and experience of emotional violence in a partner relationship, which variable most significantly predicts self-concept. 99 participants were questioned in the survey. In the study were used Personal Self-Concept Questionnaire, The Personality Inventory for DSM-5—Brief Form, The Scale of Psychological Abuse in Intimate Partner Violence. The results show that maladaptive personality traits mostly correlate negatively with dimensions of self-concept, pathological personality traits are positively linked to experiences of emotional violence in relationships, no statistically significant associations were found between self-concept and experiences of emotional violence in partnerships.
Associations Between Self-Concept, Pathological Personality Traits and Experiences of Emotional Violence in a Partnership
Keywords: Psiholoģija; paškoncepts.; patoloģiskās personības iezīmes.; emocionālās vardarbības pieredze partnerattiecībās.; self-concept.; pathological personality traits.