Eiropas Savienības un Kazahstānas divpusējās attiecības: svarīgāko motīvu pārskatīšana - Anglamas, Marzhan (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā apskatītas ES un Kazahstānas divpusējās attiecības, uzsverot attiecību virzitājmotīvus un veicinošos apstākļus. Darba autore secina, ka sadarbība ar ES Kazahstānai ir kā iespēja paaugstināt tās ekonomisko modernizāciju un palielināt tās politisko leģitimitāti pasaules politikā, kas ļoti labi atbilst Kazahstānas daudzvirzienu politiskajam diskursam. Pētījuma rezultāti liecina, ka šī partnerība ir nozīmīga, tā kā ES saglabā vienlaicīgi pozitīvu virzienu uz Kazahstānu, neatkarīgi no tā, ka valsts turpina lēni virzīties uz ES vērtību sasniegšanu. Autore analizējusi šīs divpusējās attiecības, balstoties uz „pragmatisko modernizācijas” modeli. Maģistra darbā analizēts, vai būtu jāpārskata divpusējo attiecību virziens mūsdienu ģeopolitikas jomā. Šī pētījuma ietvaros analizēta arī ES loma Centrālāzijas sadarbībā, Eirāzijas Ekonomiskā savienība, kā arī jaunais Ķīnas “One Road One Belt” projekts. Pētījuma uzmanības centrā ir divi partnerības līgumi starp ES un Kazahstānu. Maģistra darba rakstīšanas laikā veiktas ekspertu aptauja un statistisko datu analīze.

The master thesis focuses on bilateral relation of the EU and Kazakhstan centering their driving motives and enabling conditions. The author discusses that cooperation with the EU serves Kazakhstan as an opportunity to raise its economic modernization and to increase its political legitimacy in world politics, which perfectly fits the country’s multi-vector political discourse. The work also claims that this partnership is having a place to be as the EU retains concurrent positive direction toward Kazakhstan regardless of the country is taking a slow path on meeting EU values. The author has analysed this bilateral relationship based on “pragmatic modernization” pattern. The master thesis further questions if the bilateral cooperation should reconsider its direction in the realm of today’s geopolitics. In the framework of this research is the EU’s role in Central Asian cooperation, Eurasian Economic Union as well as Chinese new “One Road One Belt” project also discussed. The focus of the study is on the two Partnership Agreements between the EU and Kazakhstan. The expert survey and content data analyses are conducted to complete this work.
The European Union and Kazakhstan bilateral relations: Critical review on underlying motives
Keywords: Ekonomika; Kazakhstan; European Union; bilateral relation; Partnership and Cooperation Agreement; Enhanced Partnership and Cooperation Agreement