Dzīves kvalitāte pacientiem ar hroniskām neiropātiskām sāpēm - Salmiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir „Dzīves kvalitāte pacientiem ar hroniskām neiropātiskām sāpēm”. Darba mērķis ir izvērtēt dzīves kvalitāti pacientiem ar hroniskām neiropātiskām sāpēm. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka sāpes tiek uzskatītas par vienu no prioritātēm aprūpes darba pētniecībā un arī māsu praksē. Sāpju pacientu skaits pieaug un sāpes rada nopietnas psiholoģiskas, sociālas un ekonomiskas sekas. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā apkopota literatūra par hroniskām neiropātiskām sāpēm un dzīves kvalitāti. Lai veidotu darba praktisko daļu, tika izvēlēta kvantitatīvā pētniecības metode, pētniecības instruments – aptaujas anketa SF – 36. Darba gaitā izvirzītā hipotēze – hroniskas neiropātiskas sāpes negatīvi ietekmē visas dzīves kvalitātes jomas, bet visvairāk ietekmē emocionālo labklājību ir apstiprinājusies daļēji, jo pierādījās, ka hroniskas neiropātiskas sāpes negatīvi ietekmē visas dzīves kvalitātes jomas, bet visvairāk ietekmē nevis emocionālo labklājību, bet fizisko lomu funkcionēšanu - fiziskā stāvokļa ietekmi uz iesaistīšanos darbā un citās aktivitātēs. Atslēgas vārdi: hroniskas neiropātiskas sāpes, dzīves kvalitāte, pacients, aprūpe.

The topic of the bachelor’s paper is „The quality of life of patients with chronic neuropathic pain”. The aim of this research is to assess the quality of life of patients with chronic neuropathic pain. Topicality of research has been determined that the pain is considered to be one of the priorities for care work research and nursing practice. The number of pain patients is growing and pain causes serious psychological, social and economic consequences. Bachelor’s paper consists of theoretical and practical parts. Theoretical part summarizes the literature about chronic neuropathic pain and quality of life. For the research part was used method of quantitative research, research tool – questionnaire SF – 36. In the process of the research there was advanced a hypothesis: The chronic neuropathic pain adversely affects quality of life in all areas, but the greatest impact is on the emotional well-being. It is confirmed in part, because the results showed that chronic neuropathic pain adversely affects quality of life in all areas, but not primarily influenced by the emotional well-being, but physical role functioning - impact on the physical condition of participation in work and other activities. Keywords: chronic neuropathic pain, quality of life, patient, care.
The quality of life of patients with chronic neuropathic pain.
Keywords: Medicīna; Hroniskas neiropātiskas sāpes; Dzīves kvalitāte; Pacients; Aprūpe