Krēslas ietekme uz reakcijas laiku - Ivanāne, Iveta (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 31 lapaspusēm. Tās satur 15 attēlus, 3 tabulas, 11 grafikus un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noteikt reakcijas laika un redzes asuma izmaiņas krēslas apstākļos. Pētījumā piedalījās 15 dalībnieki (12 sievietes un 3 vīrieši) vecumā no 21 līdz 31 gadiem (vid. vecums 21,1 +/- 0,5), kuriem tika noteikts gan redzes asums, gan reakcijas laiks gaismas (500 +/- 30 lx) un krēslas (5 +/- 0,3 lx) apstākļos. Pētījumā iegūtie dati norāda uz apgaismojuma ietekmi uz abiem pētītajiem parametriem (p<0,05) un melnā fona spēju mazināt redzes asuma kritumu pārejot no gaismas uz krēslas apstākļiem (p<0,05). Kā arī reakcijas laika atšķirībām atkarībā no uzdevuma, kas tiek dots, ieraudzīt vai atpazīt (p<0,05).

Bachelor thesis, written on 31 pages in Latvian, contains 15 pictures, 3 tables, 11 graphs and 39 references. Goal of the study: determine how twilight affects reaction time and visual acuity. Research involved 15 participants of whom 12 were woman and 3 – men, aged 21 to 31 (median age – 21,1; +/- 0,5) whom visual acuity and reaction time changes during daylight (500 +/- 30 lx) and twilight (5 +/- 0,3 lx) conditions were recorded. Data acquired during this paper indicate lighting influence on both study conditions (p<0,05) and black background capability to lower visual acuity drop during transition between daylight and twilight conditions (p<0,05) and how tasks given (to sight either any or specific target) affect reaction time (p<0,05).
Twilight effect on response time
Keywords: Fizika; Krēsla; Reakcijas laiks; Redzes asums; Balts un melns fons