Kriminālvajāšanas būtība un saturs - Lūse, Rasa (Latvijas Universitāte, 2017)
Kriminālvajāšana ir kriminālprocesa obligāta stadija, kura ietilpst pirmstiesas procesā. Kriminālvajāšanas stadijā krimināllieta tiek sagatavota izskatīšanai tiesā. Tās būtība atspoguļojas lēmumā par personas saukšanu pie kriminālatbildības jeb apsūdzībā. Jo pats lēmums ir šīs apsūdzības ārējā forma, taču apsūdzības saturs ir tas, kas nosaka kriminālvajāšanas būtību. Apsūdzība ļauj noteikt pierādīšanas priekšmetu un robežas, atbilstoši realizēt tiesības uz aizstāvību. Darba mērķis bija izpētīt pirmstiesas procesa stadiju – kriminālvajāšanu. Noskaidrot, ko sevī ietver lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības, apsūdzētā statusu, viņa tiesības un pienākumus. Darba gaitā tika apskatīta praksē pastāvoši problēmjautājumi saistībā ar kriminālvajāšanu. Praksē pastāv grūtības noteikt to, kas iekļaujams apsūdzības saturā. Darba izstrādes laikā tika saskatīti iespējami Kriminālprocesa likuma uzlabojumi, lai pilnīgāk tiktu noregulēts jautājums par apsūdzības saturu. Darba izstrādes laikā, autore pārliecinājās par problemātikas esamību.

Prosecution is mandatory stage of the criminal process which is included in pretrial process. During the prosecution stage the criminal case is prepared for the court to revise. Its essence is reflected in the accusation. Because the decison is this prosecution external form, accusation content is what define the essence of the prosecution. Accusation allows to determinē proof item and boundaries, accordingly realize rights of defense. The aim of this research was to research pretrial stage- prosecution. To find out which includes accusation, accused status, his rights and obligations. During the course of the research the existing issues related to prosecution was looked at. In practice there are difficulties in determining what should be included in the accusation content. During the course of the research possible Criminal Law improvements were seen, in order to fully adjust the question about the accusation content. During the course of the research, the author verified the existence of issue.
Gist and content of a prosecution
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālvajāšana; Apsūdzības saturs; Apsūdzētais; Apsūdzētā tiesības; Apsūdzētā pienākumi