Korejiešu tradicionālās cīņas mākslas "tekjona" vēsturiskā attīstība no Kogurjo dinastijas līdz 21. gadsimta sākumam - Greiškāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī bakalaura darba nosaukums ir ’’Korejiešu tradicionālās cīņas mākslas ’’tekjona’’ vēsturiskā attīstība no Kogurjo dinastijas līdz 21. gadsimta sākumam’’. Tekjons ir viena no korejiešu kultūras sastāvdaļām, kas ir pastāvējusi jau no seniem laikiem, taču 20. gadsimta otrajā pusē tika modernizēta. Darbā ir pētīta tekjona attīstība un pielietojums cauri gadsimtiem kopš Kogurjo dinastijas, kā arī specifiskās raksturiezīmes, ar ko šī cīņas māksla ir atšķirīga no citām. Tiek izpētītas arī tekjonā integrētās morāles normas, un kā budisms ir ietekmējis šajā mākslā ietverto ideoloģiju. Cīņu mākslu pētnieki uzskata, ka tekjons, kas senāk bija nozīmīga korejiešu svētku un ikdienas sastāvdaļa modernizācijas procesā ir zaudējis savu vērtību kā korejiešu kultūras mantojums, tāpēc ir notikusi šķelšanās pašu tekjona meistaru vidū. Neraugoties uz to vairākas tekjona organizācijas strādā pie šīs cīņas mākslas veiksmīgas saglabāšanas un popularizācijas. Darbam ir trīs galvenās daļas. Pirmajā daļā apskatīta tekjona izcelsme un tālākā attīstība līdz 20. gadsimta sākumam. Otrajā daļā ir sīkāks ieskats tekjona praksē piekoptajās morāles vērtībās, tekjona raksturiezīmēs un tā līdzībās ar korejiešu tradicionālajām tautas dejām, piemēram, masku deju. Trešajā daļā ir apskatītas pēdējā Džosonas dinastijas tekjona meistara Dokgi Songa un viņa audzēkņa Hansunga Šina biogrāfijas. Sīkāk izpētīts arī Hansunga Šina devums tekjona modernizēšanā un viņa pēcteču mēģinājumi šo cīņas mākslu popularizēt. Darbā secināts, ka līdz 21. gadsimtam ir vairākkārt mainīta tekjona forma un tā nozīme kultūrā, kā arī šajā cīņas mākslā ir novērojamas tikai korejiešu tautai raksturīgās īpašības. Darbā izmantotās pētniecības metodes ir vēsturiski aprakstošā zinātniskās pētniecības metode un salīdzinošā zinātniskās pētniecības metode. Bakalaura darba apjoms ir 46 lapaspuses.

The title of this bachelor’s thesis is ’’The Historical Development of the Korean Traditional Martial Art ’’Taekkyeon’’ from the Goguryeo Dynasty to the Beginning of the 21st Century’’. Taekkyeon is one of the components of Korean culture which has existed since ancient times, but was modernized in the second half of the 20th century. This paper studies the develpment and application of taekkyeon throughout the centuries since the Koguryo dynasty, as well as the specific characteristics that makes this martial art different from others. The moral norms integrated into taekkyeon and how Buddhism has influenced the ideology embodied in this art is researched in this paper as well. The researchers of martial arts believe that the taekkyeon which previously was an important part of the Korean celebrations and everyday life, in the process of modernization has lost its value as Korean cultural heritage, therefore there has been a split among the taekkyeon masters themselves. Nevertheless, multiple organizations are working on the successful preservation and popularization of this martial art. This thesis has three main parts. In the first part the origin and further development of taekkyeon until the beginning of the 20th century is described. In the second part, there is a more detailed insight into the moral values practiced in taekkyeon, the characteristics of taekkyeon and its similarities with Korean traditional folk dances, for example mask dance. In the third part the biographies of the last taekkyeon master of the Joseon Dynasty Dokgi Song and his student Hansung Shin are examined. Then, Hansung Shin’s contribution to the modernization of taekkyeon and his successors’ attempts to popularize this martial art, are further explored. This study concluded that until the 21st century , the form of taekkyeon and its importance in culture was changed several times, and this martial art contains characteristics which only Korean people possess. The research methods used in this thesis are the historically descriptive scientific research method and the comparative scientific research method. This bachelor’s thesis consists of 46 pages.
The Historical Development of the Korean Traditional Martial Art "Taekkyeon" from the Goguryeo Dynasty to the Beginning of the 21st Century
Keywords: Āzijas studijas; tekjons; tradicionālā cīņas māksla; korejiešu kultūra; kultūras mantojums