Nepilngadīgais kā kriminālprocesa dalībnieks pirmstiesas procesā - Beļkus, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2018)
Latvijas normatīvo aktu regulējums paredz, ka bērnam ir nepieciešama īpaša aizsardzība, lai tiktu nodrošināta pilnvērtīga bērna fiziskā un psihiskā attīstība. Bērna īpašā aizsardzība tiek nodrošināta gan civiltiesiskajā, gan krimināltiesiskajā nozarē. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt kriminālprocesuālā regulējuma īpatnības nepilngadīgo lietās, kā arī izpētīt, vai kriminālprocesa likums paredz nepilngadīgajiem speciālu regulējumu, atkarībā no personas procesuālā statusa. Mērķa sasniegšanai darba autore pētījusi nepilngadīgā jēdzienu, nepilngadīgā, kuram ir tiesības uz aizstāvību tiesības un pienākumus, nepilngadīgā cietuša procesuālo regulējumu, izmeklēšanas darbību īpatnības un procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem. Darba gaitā autore konstatējusi problēmas nepilngadīgo kriminālprocesuālajā regulējumā, kuru rezultātā autore sniedz priekšlikumus šo problēmu risinājumam.

Latvia’s normative act provides that children are subject to special protection in order to ensure their complete physical and psychological development. Special protection of children is prescribed in civil law field and criminal law field. The goal of bachelor thesis is to explore the peculiarities of minors within criminal procedure regulations, as well as explore whether or not Criminal Procedure law provides special regulations for minors depending on their procedural status. In order to achieve this goal the thesis author has explored the the concept of minors, the rights and duties of minors who have a right to defense, procedural regulation for minors who are victims, peculiarities of investigative actions and the application of procedural compulsory measures to minors. During this thesis the author ascertained some issues that pertain to the criminal procedure regulations in regards to minors, as a result the author has made proposals to resolve these issues.
Minor as a member of criminal proceedings in pre-trial criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgais; bērns; pirmstiesas kriminālprocess; noziedzīgs nodarījums; īpaša aizsardzība