Bērna izpratnes veidošanās par veselīgu dzīvesveidu vidējā pirmsskolas vecumā - Jugāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autors: Kristīne Jugāne Diplomdarba tēma: „Bērna izpratnes veidošanās par veselīgu dzīvesveidu vidējā pirmsskolas vecumā” Mērķis: Izzināt bērna izpratnes veidošanos par veselīgu dzīvesveidu vidējā pirmsskolas vecumā. Pētnieciskā darba uzdevumi: 1.Analizēt literatūras avotus par veselīga dzīvesveida nosacījumiem pirmsskolas vecuma bērniem. 2.Izzināt bērnu attīstības likumsakarības vidējā pirmsskolas vecumā. 3.Veikt pētījumu par veselīga dzīvesveida izpratnes veidošanos pirmsskolas vidējā vecuma bērniem. 4.Izstrādāt priekšlikumus veselīga dzīvesveida izpratnes veidošanai pirmsskolas vidējā vecuma bērniem. Pētījuma objekts: Pedagoģiskais process pirmsskolā. Pētījuma priekšmets: Pirmsskolas vidējā vecuma bērnu izpratne par veselīgu dzīvesveidu. Pētījuma metodes: 1.Literātūras analizēšana. 2.Bērnu uzvedības un reakcijas novērošana. 3.Anketēšana. 4.Rezultātu analizēšana. Pētījuma bāze: Talsu pilsētas „x” pirmsskolas izglītības iestāde. Respondentu skaits: 11 vidējā pirmsskolas vecuma bērni un 11 vecāki. Pētījuma periods: 2018. gada februāris – 2018. gada aprīlis. Pētījuma hipotēze: Bērna izpratnes veidošana par veselīgu dzīvesveidu pirmsskolas vidējā vecuma posmā būs veiksmīga, ja: 1.pedagogs, iesaistot bērnus pedagoģiskajā procesā, radīs viņos pozitīvas emocijas; 2.pedagoga piedāvātās aktivitātes būs bērniem nozīmīgas; 3.pedagogs, sadarbojoties ar bērnu vecākiem, veiks pedagoģisko darbu. Atslēgas vārdi: veselīgs dzīves veida, veselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes, personīgā higiēna, bērni, attīstības posmi.

The Author of this Diploma Paper is Kristīne Jugāne. The title of the Diploma Paper is: „The child's understanding of a healthy lifestyle in middle preschool age”. The aim of this research is to understand the child's awareness of a healthy lifestyle in middle preschool age. Research tasks: 1. To analyze sources of literature about the conditions of a healthy lifestyle for pre-school children. 2. To understand the regularities of child development in the middle preschool age. 3. Do the research on understanding a healthy lifestyle in preschool middle-aged children. 4. To develop proposals for understanding a healthy lifestyle for preschool middle-aged children. Object of the research: Pedagogical process in the preschool. Subject of the research: Understanding of the pre-school middle age children of a healthy lifestyle. Research methodology: 1. Analysis of literature. 2. Child behavior and response observation. 3. Questioning. 4. Analysis of results. Research base: Pre-school educational institution "X" in Talsi. Number of respondents: 11 middle preschool children and 11 parents. Research period: February 2018 - April 2018. Study hypothesis: Creating a child's understanding of a healthy lifestyle in the pre-school age-old stage will be successful if: • Pedagogues, involving children in the pedagogical process, will create positive emotions for them; • The activities offered by the teacher will be important for children; • pedagogues, in cooperation with parents of children, will carry out pedagogical work. Keywords: healthy lifestyle, healthy diet, physical activities, personal hygiene, children, stages of development.
The child's understanding of a healthy lifestyle in middle preschool age
Keywords: Pedagoģija; veselīgs dzīvesveids; veselīgs uzturs; fiziskās aktivitātes; personīgā higiēna; bērni