Zaļmaldināšana kā patērētāju lojalitāti ietekmējošs faktors. - Freimane, Loreta (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz teorijas atziņām par zaļmaldināšanu zaļā mārketinga un korporatīvās sociālās atbildības kontekstā, uz ekspertu intervijas un Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultātiem, izpētīt kā mainās patērētāju lojalitāte, ja tiek atklāts, ka zīmols pielieto zaļmaldināšanas praksi, kā arī izstrādāt priekšlikumus Latvijas tirgus subjektiem par zaļmaldināšanas gadījumu minimizēšanu un izvairīšanos no zaļmaldināšanas gadījumiem. Maģistra darbs sastāv no trim daļām. Darba pirmā daļa ir veltīta problēmas teorētiskam pamatojumam. Darbā tiek apskatīti tādi jēdzieni kā: zaļmaldināšana, patērētāju lojalitāte, zaļais mārketings un korporatīvā sociālā atbildība. Praktiskā daļa ir veltīta zaļmaldināšanas situācijas analīzei pasaules un Latvijas mēroga un zaļmaldināšanas regulējošo mehānismu izpētei. Empīriskā daļā ir veikta ekspertu intervēšana un Latvijas iedzīvotāju anketēšana, ar mērķi noskaidrot to viedokli par zaļmaldināšanu un problēmas aktualitāti Latvijas tirgū. Darbs sastāv no 3 daļām, 99 lapaspusēm, 8 attēliem, 8 tabulām un 4 pielikumiem.

The aim of the master's thesis is, based on theoretical findings on green deception in the context of green marketing and corporate social responsibility, on the results of expert interviews and a survey of Latvian residents, to study how consumer loyalty changes if it is discovered that a brand uses greenwashing practices, as well as to develop proposals for Latvian market entities on minimizing greenwashing cases and avoiding greenwashing cases. The master's thesis consists of three parts. The first part of the thesis is devoted to the theoretical justification of the problem. The thesis examines such concepts as: greenwashing, consumer loyalty, green marketing and corporate social responsibility. The practical part is devoted to the analysis of the greenwashing situation on a global and Latvian scale and the study of the mechanisms regulating greenwashing. The empirical part involves interviewing experts and surveying Latvian residents, with the aim of finding out their opinion on greenwashing and the relevance of the problem in the Latvian market. The work consists of 3 parts, 99 pages, 8 pictures, 8 tables and 4 attachments. Keywords: greenwashing, consumer loyalty, green marketing, corporate social responsibility
Greenwashing as a consumer loyalty influencing factor.
Keywords: Vadībzinātne; zaļmaldināšana; patērētāju lojalitāte; zaļais mārketings; korporatīvā sociālā atbildība