Maskulinitātes saistība ar kompulsīvu pārēšanos, ruminēšanu un kompulsīvu trenēšanos vīriešiem - Haritons, Ernijs (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija teorētiski aprakstīt un veikt zinātniskās literatūras apkopojumu par maskulinitātes, kompulsīvās pārēšanās, ruminēšanas un kompulsīvās trenēšanās jēdzieniem, to savstarpējām sakarībām ar maskulinitāti, kā arī empīriski tās pārbaudīt vīriešu izlasē. Papildus tika pārbaudīts, vai maskulinitāte ir kā moderators starp kompulsīvu pārēšanos un kompulsīvu trenēšanos, starp ruminēšanu un kompulsīvu pārēšanos, kā arī starp ruminēšanu un kompulsīvu trenēšanos. Pētījumā piedalījās N = 150 pilngadību sasnieguši vīrieši. Pētījumā tika izmantotas četras aptaujas, Bēmas dzimumlomu aptauja (Bem Sex Role Inventory; BSRI, Bem, 1974), Ruminatīvas reaģēšanas aptauja (Ruminative Responses Scale, Nolen-Hoeksema & Morrow, 1991), Trenēšanās atkarības skala (Exercise Dependence Scale-21, Hausenblas & Symons-Downs, 2002) un Kompulsīvās pārēšanās skala (Binge Eating Scale; BES, Gormally, Black, Daston, & Rardin, 1982). Pētījuma rezultāti parādīja, ka maskulinitāte statistiski nozīmīgi negatīvi saistās ar ruminēšanu un kompulsīvu pārēšanos, savukārt statistiski nozīmīgi pozitīvi ar kompulsīvu trenēšanos vīriešu izlasē. Tika arī secināts, ka kompulsīvā trenēšanās satistiski nozīmīgi pozitīvi saistās ar kompulsīvu pārēšanos un ruminēšanu, savukārt kompulsīvā pārēšanās statistiski nozīmīgi pozitīvi saistās ar ruminēšanu. Moderācijas efekti netika gūti, taču tika secināts, ka vīriešiem statistiski nozīmīgi izskaidrojošie faktori kompulsīvās trenēšanās attīstībā ir maskulinitāte, kompulsīvā pārēšanās un ruminēšana, savukārt kompulsīvās pārēšanās attīstībā statistiski nozīmīgs faktors ir ruminēšana.

The aim of the study was to theoretically describe and summarize the scientific literature on the concepts of masculinity, binge eating, rumination and compulsive exercise, their relation to masculinity, as well as to empirically examine them in a sample of men. In addition, it was examined whether masculinity is a moderator between binge eating and compulsive exercise, rumination and binge eating, and between rumination and compulsive exercise. The study involved N = 150 adult men. Four surveys were used in the study, the Bem Sex Role Inventory (BSRI, Bem, 1974), the Ruminative Responses Scale (Nolen-Hoeksema & Morrow, 1991), the Exercise Dependence Scale-21 (Hausenblas & Symons-Downs, 2002) and the Binge Eating Scale (BES, Gormally, Black, Daston, & Rardin, 1982). It was concluded that masculinity is statistically significantly negatively correlated with rumination and binge eating, and statistically significantly positively with compulsive exercise in the male sample. It was also concluded that compulsive exercise was statistically significantly positively correlated with binge eating and rumination, while binge eating is statistically significantly positively correlated with rumination. No moderation effects were obtained, but it was concluded that masculinity, binge eating and rumination are statistically significant predictors in the development of compulsive exercise for men, while rumination is a statistically significant predictor in the development of binge eating.
The Relationship Between Masculinity, Binge Eating, Rumination and Compulsive Exercise in Men
Keywords: Psiholoģija; Maskulinitāte; Kompulsīvā pārēšanās; Ruminēšana; Kompulsīvā trenēšanās; Vīrieši