Vienādi spožu stimulu ietekme uz atbildes sniegšanas laiku - Vēvere, Elīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 40 lapām. Tas satur 2 tabulas, 21 attēlu un 38 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt, kā vienādi spoži stimuli ietekmē cilvēka vizuāli telpisko uztveri un atbildes sniegšanas laiku. Pētījuma daļā piedalījās 25 cilvēki, no kuriem 15 ir iepriekš veikuši līdzīgu testu bakalaura darba izstrādē. Rezultāti parādīja, ka apgalvojuma un objektu izkārtojuma sakritības gadījumā atbildes sniegšanas laiks ir ātrāks nekā, ja apgalvojums nav sakritis ar attēlā redzamo objektu izkārtojumu. Līdzīgi kā iepriekš veiktajā testā, salīdzinot prievārdu ietekmi uz atbildes laiku, ir novērojams, ka prievārda “virs” gadījumā atbildes sniegšanas laiks ir ātrāks nekā prievārda “zem” gadījumā. Izvērtējot krāsu ietekmi uz atbildes sniegšanas laiku, atšķirības netiek novērotas.

Master thesis is written in Latvian and contains 40 pages, 2 tables, 21 images and 38 references. The aim was to determine, how equiluminant stimuli impact human visuo-spatial perception and response time. The research included 25 participants 15 of which have previously participated in bachelor thesis research. The results showed when statement „true” and the layout of objects are matching, participant gives faster response than if the statement is not coincide with picture. As previously observed in bachelor thesis research, it is observed, that in prefix “above” case, response time is faster than in prefix “below ” case. Assessing the effect of colour, differences in response time were not observed.
Equiluminant stimuli impact on response time
Keywords: Fizika; atbildes sniegšanas laiks; telpiskā uztvere; valodas apstrāde; vienādi spoži stimuli