Grafu un relāciju datubāžu salīdzinājums - Kietis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā “Grafu un relāciju datubāžu salīdzinājums” tika veikts teorētisks un praktisks abu datubāžu veidu salīdzinājums. Teorijas daļā ir apskatīta datubāžu vēsture, kā arī metodes, kas tiek pielietotas, lai tiktu realizēta stabila, lietotājam lietojama datubāzes implementācija. Praktiskajā daļā tika izveidotas MySql un Neo4j datubāzes, kā arī JAVA programmatūra, kas tika cieši saistīta ar katras datubāzes darbību. Bakalaura darba mērķis bija izvērtēt priekšrocības un trūkumus katras datubāzes lietojumā, kā arī saprast, cik efektīvi ir lietot tās biznesorientētu lietotņu darbībā, jo uzsākot darbu, bija skaidrs, ka grafu datubāze noteikti ir efektīvāka lielu, nestrukturētu datu glabāšanā, taču nebija skaidrs, kādas priekšrocības tā dos precīzi definētā biznesa modelī. Noslēguma daļā tika veikti vairāki testi izmatojot datubāžu ietvarus, kas dod priekšstatu lietojumu izmantojot abstraktu biznesa lietotni.

The Bachelor's thesis " Comparison between graph and relation databases" made a theoretical and practical comparison of the two types of databases. The theoretical part discusses the history of databases as well as the methods used to implement a stable, userfriendly database implementation. In the practical part, MySql and Neo4j databases were created, as well as JAVA software, which was closely related to the operation of each database. The aim of the bachelor thesis was to evaluate the advantages and disadvantages of using each database and to understand how effective it is to use in business-oriented applications, it was clear at the start of the work that the graph database was more effective in storing large, unstructured data, but it was unclear what benefits it will give to a precisely defined business model. In the closing section, several tests were conducted using database frameworks, giving an idea of the use of the database in abstract business application.
Comparison between graph and relation databases
Keywords: Datorzinātne; Datubāze; Grafs; Relācija; Neo4j; SQL