Vertikālas skata pārneses pētījumi - Lukjanovs, Juris (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lpp, satur 18 attēlus, 7 tabulas un 26 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis. Atrast atšķirības vertikālajā un horizontālajā skata pārnesē, lasot tekstus un skenējot punktus. Darba uzdevumi. Iegūt skata pārneses parametrus vertikālām un horizontālām acu kustībām. Salīdzināt raksturlielumus un veikt analīzi. Dalībnieki. 3 subjekti vecumā no 21 līdz 24 gadiem. Metode. Acu kustību pierakstīšanai tika izmantots IViewX. Datus analizēju ar BeGaze un LibreOffice Calc. Stimuli: horizontāli un vertikāli sakārtoti teksti un punktu tests. Rezultāti. Vertikāli fiksācijas ir mazāk stabilas, ar lielāku dispersiju un garākas, bet sakāžu ātrumi īsāki. Sakādes ātrāk sasniedz piesātinājuma limitus. Atslēgas vārdi. Vertikālā skata pārnese, acu kustības lasīšanā, sakādes, fiksācijas.

The Bachelor Thesis is written in Latvian on 35 pages and contains 18 figures, 7 tables and 26 bibliographic references. Aim. To find differences between horizontal and vertical gaze shifts while reading and scanning points. Tasks. Acquire horizontal and vertical parameters of gaze shift. Compare and analyse gaze shift paremeters. Subjects. 3 subjects aged 21 - 24 years. Method. IViewX was used to detect eye movements. BeGaze un LibreOffice Calc were used to analyse data. Stimulus: horizontally and vertically arranged texts un point test. Results. Vertical fixations are longer, less stable, with bigger dispersion and vertical saccades are slower. Vertical saccades reach saturation limit faster. Key words. Vertical gaze shift, eye movements during reading, saccades, fixations.
Study of vertical gaze
Keywords: Fizika