Pašportrets vizuālajā mākslā pamatskolā - Ivanova, Evgenija (Latvijas Universitāte, 2023)
Pieredzes darbā „Pašportrets vizuālajā mākslā pamatskolā” ir apkopota autora viena mācību gada laikā gūtā pieredze, nodrošinot vizuālās mākslas nodarbības un veidojot dažādas radošas mākslas aktivitātes par pašportretu tēmu. Pieredzes darba mērķis ir izzināt un apkopot radošus paņēmienus pašportreta uzdevumos vizuālās mākslas stundās pamatskolā. Viens no skolas uzdevumiem ir attīstīt skolēna izpratni par sevi, lai sagatavotu pieaugušā dzīvei. Veidojot pašportretu, skolēni tiek mudināti padomāt par savu fizisko izskatu, personību un interesēm. Tas var palīdzēt viņiem attīstīt stiprāku pašapziņu un pašcieņu, kas ir būtiski viņu identitātes attīstībai. Autore izstrādāja 11 dažādus pašportretu uzdevumus un praktiski realizēja tos 12 klasēs, vecumā no 2. līdz 9.klasei. Tika izvēlētas piemērotas mācību metodes, kā arī tika apkopoti un analizēti pedagoģiskajā izmēģinājumā iegūtie rezultāti. Pašportreti ir sena mākslas vēstures daļa, un iepazīšanās ar dažādiem māksliniekiem un viņu pašportretiem var palīdzēt skolēniem attīstīt dziļāku izpratni par kultūras un vēsturiskajiem aspektiem. Pielikumā ir iespējams apskatīt izveidoto mācību uzskates līdzekli par svarīgākajiem pašportretiem mākslas vēsturē pēc autores ieskatiem. Pašportreti var tikt veidoti jautrā un aizraujošā veidā, kas ļauj skolēniem izpaust savu radošumu un iztēli. Skolēni var eksperimentēt ar dažādām krāsām, materiāliem un stilu, lai izveidotu unikālu,sevišķu reprezentāciju par sevi. Pielikumā ir apskatāmi daži skolēnu veidoti darbi, kas veikti šī pedagoģiskā izmēģinājumā ietvaros.

The experience based thesis “Self-portrait in visual art in elementary school’ summarizes author’s experience gained during one school year providing classes in visual art and creating different creative art activities on the topic of self-portraits. The aim of this work is to find out and summarize creative techniques in self-portrait tasks in visual art classes in elementary school. One of the tasks of the school is to develop student's self-understanding in order to prepare them for the grown up life. When creating a self-portrait, students are encouraged to think about their physical appearance, personality and interests. This can help them develop stronger self-confidence and selfesteem, which is important for their personal development. The author developed 11 different self-portrait tasks and practically implemented them in 12 class groups of different ages - from 2nd to 9th grade. Appropriate teaching methods were chosen, and the results of the pedagogical experiment were collected and analyzed. Self-portraits are an ancient part of art history, and learning about different artists and their selfportraits can help students develop a deeper understanding of cultural and historical aspects. In the appendix, it is possible to view created educational tool about the most important self-portraits in the history of art. Self-portraits can be created in a fun and exciting way that allows students to express their creativity and imagination. They can experiment with different colors, materials and styles for a unique representation of themselves. In the attachment, can be found some art works created by students as part of this experience work.
Self-Portrait in Visual Arts in Elementary School
Keywords: Izglītības zinātnes; pašportrets; identitāte; personība; pašizziņa; self-portrait