Valsts kontroles darbības nozīme publiskās pārvaldības pilnveidošanā Latvijā - Krūmiņa, Guna (Latvijas Universitāte, 2018)
Demokrātiskas valsts pārvaldes galvenais darbības mērķis ir kalpot savas valsts iedzīvotājiem, veicinot valsts izaugsmi un iedzīvotāju labklājību. Valsts kontrole atbilstoši Latvijas Republikas Satversmei ir viens no septiņiem savstarpēji neatkarīgiem valsts varas orgāniem, un tai ir nodota noteikta valsts varas kompetence – pārbaudīt, vai valsts funkciju īstenošanai valsts rīcībā nodotie resursi (finanšu līdzekļi un manta) tiek izlietoti tiesiski, ekonomiski un efektīvi. Darba aktualitāti pamato vairāki faktori. Pirmkārt, neatrisināts ir Valsts kontroles finansiālās neatkarības jautājums. Autores ieskatā, tas ir nepieciešams, lai nostiprinātu Valsts kontroles darbības un tās funkciju realizācijas neietekmējamību, kā arī tiesības paust savu redzējumu gan revidējamās iestādes vadībai, gan sabiedrībai par revīzijās konstatētajiem problēmjautājumiem. Otrkārt, Saeimā joprojām ir ,,iestrēdzis” likumprojekts, kas paredz Valsts kontrolei pašai noteikt tiesības veikt zaudējumu piedziņu gadījumos, ja tā revīzijās konstatē prettiesiskas rīcības rezultātā radītus zaudējumus. Tā rezultātā sabiedrībai ir radies priekšstats, ka personas netiek sauktas pie atbildības par pretlikumīgu rīcību ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu, un netiek atgūti budžetam radītie zaudējumi - tas nemotivē sabiedrību maksāt nodokļus valsts budžetā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt Valsts kontroles darbības institucionālo un tiesisko vidi Latvijā, lai apzinātu iespējamos trūkumus un identificētu potenciālos reformu (pārmaiņu) virzienus labas publiskās pārvaldības nodrošināšanai Latvijā, kā arī izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai. Darbā atklāts Valsts kontroles darbības tiesisko ietvars, darbības mērķi un novērtēta tās nozīme publiskās pārvaldības uzlabošanā. Maģistra darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Darba pamatteksts izklāstīts 87 lappusēs. Darbā iekļauts 21 attēls, astoņas tabulas, 21 pielikums. Literatūras sarakstā iekļautas 87 vienības.

The main activity of the democratic national administration is to serve the citizens of their country, contributing to national growth and the well-being of the population. The State Audit Office of Latvia in accordance with the Constitution of Latvia is one of the seven mutually independent state organs of national power and has been given a certain competence of national power to verify whether the resources (financial resources and property) transferred to the national functions are used legally, economically and efficiently. The working spotlight is justified by several factors. Firstly, the issue of financial independence of The State Audit Office of Latvia is unresolved. At the discretion of the author, this is necessary to strengthen the non impactability of the State Audit Office of Latvia activity and its functions, as well as the right to express its vision for both the management of the audit authority and the public on the issues identified in the audits. Secondly, there is a still a ,,stuck’’ bill in the Saeima, which provides for The State Audit Office of Latvia to determine its own right to take damages in cases where its audits identify damage caused by illegal action. As a result, the company has emerged that's individuals are bot held liable for illegal with public funds and property and are not recovering losses caused by the budget – it does not motivate the public to pay taxes on the national budget. The master's work aims to explore the institutional and legal environment of the State Audit Office of Latvia in order to identify potential shortcomings and identify potential reform (change) directions for the provision of good public governance in Latvia and to develop proposals for its development. The work undergoes the legal framework of the State Audit Office of Latvia Action, its operational objectives and assesses its role in improving public governance. The master's work consists of introductory, tree chapters, conclusions and proposals, the list and annexes of the literature used. The body of the work is set out in 87 pages. The work includes 21 images, eight tables, 21 attachments. The literature list includes 87 units.
Role of State Audit Office in the development of public governance in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; valsts kontrole; valsts varas orgāni; publiskā pārvaldība; labas pārvaldības principi; valsts budžeta līdzekļi