Dzīvnieku ilustrāciju stilistika latviešu bērnu literatūrā - Karaša, Katrīna Līva (Latvijas Universitāte, 2021)
Ilustrācijas ir svarīgs rīks, lai piesaistoši pasniegtu un papildinātu bērnu grāmatu satu-ru. Bieži vien šajās ilustrācijās attēlotie varoņi ir tieši dzīvnieki. Dažādu valstu literatūrā saskatāms stilistiski daudzveidīgs dzīvnieku tēlu attēlojums. Darba autore par savu mērķi izvirzījusi latviešu bērnu grāmatu ilustrāciju un tajās attēloto dzīvnieku stilistikas izpēti, toties radošā darba mērķis ir izveidot ilustrētu grāmatu bērniem par dabas norišu tematiku. Darba teorētiskajā daļā apskatīta bērnu grāmatu ilustrāciju attīstība, ilustrāciju vizuālā stilistika, kā arī dzīvnieku antropomorfiskais attēlojums. Empīriskajā daļā veikta latviešu bērnu grāmatu dzīvnieku ilustrāciju analīze un secinātas stilistikas iezīmes. Radošajā darbā izveidota bērnu aktivitāšu grāmata “Meža krājums”.

Illustrations are an important tool for displaying and supplementing the text of chil-dren’s books. Often the characters depicted in these images are animals. There is a stylisti-cally diverse depiction of animals in different countries’ literature. The author of this work has set out to study the illustrations of Latvian children’s books and the stylistics of the an-imals depicted in them, as well as to create an illustrated book for children. The theoretical section of the work explores the history of children’s book illustration, visual stylistics of illustrations, as well as the anthropomorphic representation of animals. In the empirical section, the author performs analysis of animal illustrations in Latvian chil-dren’s books and determines their stylistic features. Lastly, a children's activity book about nature “Meža krājums” is created.
Stylistics of Animal illustrations in Latvian Children's Literature
Keywords: Mākslas zinātne; latviešu bērnu grāmatu ilustrācijas; ilustrāciju stilistika; dzīvnieku ilustrācijas; dzīvnieku antropomorfiskais attēlojums