Mateja ev. 8,14-17 ekseģēze - Puiķe, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba nosaukums ir Mateja ev. 8,14-17 ekseģēze. Darbā tiek analizēta Mt. 8,14-17 perikope, kas sniedz vienu piemēru par dziedināšanu un arī vispārējus evaņģēlista izteikumus par Jēzus dziedinošo darbību. Darba mērķis ir noskaidrot Mt. 8,14-17 vēsturisko jēgu, kā arī mūsdienu nozīmi. Darbs ir veidots kā ekseģētiska Mt. 8,14-17 analīze, noskaidrojot perikopes literāro un vēsturisko kontekstu. Uz iegūto secinājumu pamata tiek veikta interpretācija, kas pierāda tēzi, ka dziedināšanu jēga nav tik daudz atrodama pašos notikumos, bet gan to liecībā par Jēzus personību; t.i., dziedināšana ir kristoloģiska pēc rakstura. Atslēgvārdi: ekseģēze, Mateja evaņģēlijs, Mt. 8,14-17, Jēzus, dziedināšana, brīnumu stāsti.

The title of the paper is exegesis of Matthew 8,14-17. The paper analyzes Mt. 8,14-17 pericope, wich gives one example of healing and also general statements from evangelist of Jesus healing activities. The purpose of the thesis is to clarify the historical meaning and nowadays significance of Mt. 8,14-17. The thesis is formed as exegetical analysis of Mt. 8,14-17, to clarify pericopes literaly and historical context. On the basis of the acquired conclusions is made the interpretation, which proves the thesis that sense of healing is not so much found in events themselves but in the testimony of the Jesus personality; i.e. healing is Christological in its nature. Keywords: exegesis, Gospel of Matthew, Matthew 8,14-17, Jesus, healing, miracle stories.
Exegesis of Matthew 8, 14-17
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne