Paternitātes pieņēmuma un atdzīšanas apstrīdēšanas problemātika - Ignatovska, Karīna (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir – „Paternitātes pieņēmuma un atzīšanas apstrīdēšanas problemātika”. Mūsdienās, atbilstoši statistikas datiem, prasību skaits par bērna izcelšanās noteikšanu aiz vien pieaug, kas liecina par to, ka šis jautājums kļūst pieprasītāks un sabiedrībai attīstoties, veidojas problēmjautājumi, kuru risināšanai ir nepieciešami Civillikuma grozījumi. Autore savā darbā ir iezīmējusi vairākus problēmjautājumus, visbūtiskākie ir minēti darba kopsavilkumā. Pirmkārt, problēmjautājumi pastāv attiecībā uz vīrieti, no kura bērns ir bioloģiski izcēlies, jo viņa tiesības ir būtiski ierobežotas. Otkārt, dažiem subjektiem, kuriem ir tiesības apstrīdēt paternitāti, pastāv netaisnīgi apstrīdēšanas nosacījumi. Treškārt, problēmjautājumi ir arī attiecībā uz ekspertīzes noteikšanu, kaut ir nostiprinājies viedoklis, ka ekspertīze ir vissvarīgākais pierādīšanas līdzeklis paternitātes apstrīdēšanas gadījumos, tomēr likumdevējs nav veicis attiecīgos grozījumus, lai ekspertīze būtu kā obligāts nosacījums. Pētījuma mērķis bija analizēt esošo tiesisko regulējumu un tiesu praksi, attiecībā uz paternitātes pieņēmuma un atzīšanas apstrīdēšanu. Noslēdzot savu pētījumu, autore piedāvā priekšlikumus. Atslēgvārdi: paternitāte, paternitātes pieņēmums, paternitātes atzīšana, apstrīdēšana, grozījumi

Topic of the thesis is “Problems relating to contesting the paternity presumption and acknowledgment of the paternity”. Nowadays number of claims concerning recognition of the affiliation of the child is growing. Therefore due to development of the society this issue is becoming more relevant, and new issues are emerging in this area, which require amendments in the Civil Law. The Author has indicated several issues in her work, the most significant are mentioned in the conclusions. Firstly, there are issues regarding the man from whom the child has biologically originated, because his rights are significantly limited. Secondly, some individuals who are entitled to contest paternity, are subject to unfair rules for challenging. Thirdly, there are also issues regarding the appointment of expert-examination even though it is well established that expert-examination is the most important evidence in cases where paternity is challenged. However the legislator has not made the corresponding amendments that would make the expert-examination a mandatory prerequisite. Aim of the study was to analyze existing legal framework and case law relating to contesting the paternity presumption and acknowledgment of the paternity. In the conclusion the author offers suggestions. Keywords: paternity, paternity presumption, acknowledgment of the paternity, contesting, suggestions
problems relating to contesting the paternity presumption and acknowledgment of the paternity
Keywords: Juridiskā zinātne; paternitāte; paternitātes pieņēmums; paternitātes atzīšana; apstrīdēšana; grozījumi