Citādība postkoloniālajos memuāros: Ajanas Hirsi Ali "Neticīgā" un Trevora Noa "Noziegumā dzimis" - Krievāne, Undīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Citādība ir viens no postkoloniālisma teorētiskajiem pamatjēdzieniem. Šī pētījuma mērķis ir analizēt un salīdzināt citādības attēlojumu divos postkoloniālajos memuāros: Ajanas Hirsi Ali “Neticīgā” un Trevora Noas “Noziegumā dzimis: Dienvidāfrikas bērnības stāsti”. Šajā pētījumā izmantotās empīriskās metodes ir tekstu analīze, salīdzinošā literatūras analīze un interpretācija. Rezultāti liecina, ka abos memuāros ir vērojama gan dzimuma, gan rases citādība, taču pirmā ir izteiktāka “Neticīgajā”, bet otrā – “Noziegumā dzimis”. Līdzīgi arī reliģiskā citādība ir būtisks temats “Neticīgajā”, bet nav aprakstīta “Noziegumā dzimis”. Valodas citādība ir aprakstīta abos memuāros, īpaši “Noziegumā dzimis”.

Otherness is among the core theoretical concepts of postcolonial studies. This research aims to analyse and compare the representations of otherness in two postcolonial memoirs: 'Infidel', by Ayaan Hirsi Ali, and 'Born a Crime: Stories from a South African Childhood', by Trevor Noah. The empirical methods used in this research are textual analysis, comparative literary analysis, and interpretation. The results suggest that both memoirs feature gender-based and racial otherness, but the former is more prominent in 'Infidel', while the latter – in 'Born a Crime'. Likewise, religious otherness is a central topic in 'Infidel' but is not featured in 'Born a Crime'. Linguistic otherness is described in both memoirs, especially in 'Born a Crime'.
Otherness in Postcolonial Memoirs "Infidel" by Ayaan Hirsi Ali and "Born a Crime" by Trevor Noah
Keywords: Valodniecība; postkoloniālisms; citādība; citādošana; teksta analīze; salīdzinošā literārā analīze