Mentālās veselības preparātu izvērtējums aptiekā - Kārkliņš, Arvis Jānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Mentālā veselība ietver sevī emocionālo, psiholoģisko un sociālo labsajūtu. Mentālā veselība ir viena no aktuālākajām 21. gadsimta problēmām un katrs cilvēks ar to saskarās savā ikdienā. Viens no veidiem kā cilvēki kontrolē savu mentālo veselību ir nomierinošie uztura bagātinātāji un recepšu preparāti. Darba mērķis – izvērtēt Krustpils aptiekas klientu izvēli saistībā ar nomierinošo preparātu iegādi, kā arī izmantojot anketu izvērtēt šo attiecīgo klientu depresijas rādītājus , lai izvērtētu vai ir nepieciešama speciāla terapija. Pēc šo preparātu apgrozījuma aptiekā rezultātiem ir redzams, ka Krustpils aptiekas farmaceites 2023. gada laikā ir 4 (četras) reizes pārdevušas nomierinošos uztura bagātinātājus kopā ar mentālās veselības preparātiem (antidepresantiem un anksiolītiķiem).

Mental health includes our emotional, psychological and social wellbeing. Mental health is one of the most pressing challenges of the 21 st century and every person is faced it in their daily lives. One way people improve their mental health is by soothing supplements and prescription medicines. The purpose of the work is to assess the choice of clients of the Krustpils Aptieka in connection with the purchase of sedatives, as well as to evaluate the depression indicators of those clients in order to assess or require special therapy. Following the results of the sales data, pharmacists at the Krustpils Aptieka are seen to have sold sedative supplements 4 (four) times over the course of 2023 along with mental health medicines (antidepressants and anxiolytics).
Evaluation of mental health medicines in pharmacy
Keywords: Farmācija; mentālā veselība; mijiedarbības; nomierinoši līdzekļi; antidepresanti; aptieka