Ieslodzīto izglītības programmas īstenošanas problēmas - Sadovska, Laura (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba temats ir Ieslodzīto izglītības programmas īstenošanas problēmas. Aktuālākā problēma, kas saistīta ar šo tēmu ir tā, ka ieslodzītajiem cietumos pilnībā netiek nodrošināta iespēja iegūt izglītību. Tā kā tiesības uz izglītību ir nostiprinātas Satversmē un arī citos straptautiskajos normatīvajos aktos, tās būtu jāievēro un jānodrošina. Lai šo jautājumu atrisinātu, Latvijā tika izstrādātas Ieslodzīto izglītības politikas pamatnostādnes 2006.-2012.gadam, kā arī Programma šo pamatnostādņu īstenošanai. Bakalaura darbs sastāv no 4 nodaļām, katrai nodaļai ir arī apakšnodaļas. Veicot pētījumu, bakalaura darba ietvaros, tika atklāti vairāki problēmjautājumi: 1)ieslodzīto tiesības uz izglītību Latvijas cietumos netiek nodrošinātas pilnībā; 2)ekonomiskā situācija valstī rada šķēršļus ieslodzīto tiesību uz izglītību realizēšanā; 3)Latvijā vēl nav pilnībā izstrādāta sistēma, kas dotu iespēju ieslodzītajiem realizēt savas tiesības; 4)ārvalstu regulējums šajā jautājumā ir daudz pilnīgāks. Bakalaura darba mērķi: 1)izzināt ieslodzīto tiesību uz izglītību realizēšanas sistēmu Latvijā; 2)novērtēt pamatnostādņu realizēšanas sasniegumus; 3)iepazīties ar tiesu praksi par tiesību uz izglītību nenodrošināšanu Latvijas cietumos; 4)aptaujāt iedzīvotājus par šo problēmu. Pētījuma rezultātā sasniegtie rezultāti: 1)iedzīvotāju attieksme pret ieslodzīto izglītību ir negatīva; 2)pamatnostādņu programmas īstenošanu kavē ekonomiskā situācija valstī; 3)tika izanalizēta ieslodzīto izglītības sistēma Latvijā; 4)ieslodzīto izglītība ir viens no jautājumiem, kas būtu jārisina tuvākajā laikā. Bakalaura darbs palīdzēja atrast atbildes uz vairākiem svarīgiem jautājumiem, kas noderētu pilnveidojot Latvijas sodu izpildes sistēmu šajā jautājumā.

The theme of the bachelor paper is Implementation Problems of Prisoners Education Program. Topical problem which is related to this theme is that prisoners are not fully provided with opportunity to get education in prisons. Since the right to get education is stipulated in the Constitution and other international laws and regulations, it is should be complied and ensured. To resolve this issue, Prisoners` Education Policy Guidelines for 2006-2012 were worked out in Latvia. The bachelor paper consists of 4 chapters, but each chapter has subchapters as well. Within the bachelor paper a number of challenges were discovered during process of research: 1)the rights to get education for prisoners are not fully provided in Latvian prisons; 2) economic situation in the country creates barriers to implementation of prisoners rights to get education; 3)there is not fully developed system in Latvia which enables prisoners to actualize their rights; 4)foreign regulation on this issue is much more complete. The aims of the bachelor paper: 1)to find out prisoners right to get education and implementation of this system in Latvia; 2)to estimate achievements of implementation of basic approaches; 3)to get acquainted with case law concerning the rights of default to provide education in Latvian prisons; 4)to survey residents of this problem. The results achieved in the study: 1)the residents attitude to prisoners education is negative; 2)implementation of the basic approach program is prevented by economic situation in the country; 3)it was analysed the prisoners education system in Latvia; 4)prisoners education is one of the issues which should be resolved in the near future. The bachelor paper helped to find answers for a number of significant questions which would be useful improving Latvian penal system on this issue.
Implementation Problems of Prisoners Education Program
Keywords: Juridiskā zinātne