Blokķēde kā kriptovalūtu pamats - virzība uz decentralizētu nākotni. - Kudiņš, Otto (Latvijas Universitāte, 2018)
Vairums mūsdienu darījumu iekļauj trešās personas starpniecību, kas atbildīga par to izpildi, drošību un datu aizsardzību. Šāda sistēma parasti ir centralizēta, dārga un balstīta uz uzticamību. Blokķēdes tehnoloģija ar kriptovalūtu un viedo līgumu atbalstu nodrošina decentralizētu vidi, tādējādi novēršot šos trūkumus. Šīs tehnoloģijas attīstību sekmē jaunuzņēmumu projekti, taču lielākā daļā no tiem ir krāpnieciskas shēmas. Darbā tiek sasniegts sākotnējais mērķis – noskaidrot blokķēdes tehnoloģijas darbības pamatprincipus, attīstības gaitu un potenciālu, kā arī izstrādāt vērtēšanas sistēmu jaunuzņēmumu kolektīvās finansēšanas projektiem, kas ļauj atšķirt potenciāli veiksmīgus projektus no krāpnieciskiem. Tiek izveidots serveris, ar kuru piedaloties blokķēdes uzturēšanas procesā pierādīts, ka to var ikviens, pat ar ierobežotiem resursiem.

Most modern deals include a third-party broker who is responsible for transfer, security and data protection. Such a system is typically centralized, expensive, and based on trust. Blockchain technology with the support of cryptocurrency and smart contracts eliminate these shortcomings and provide a decentralised environment. The development of the blockchain technology is encouraged by initial coin offerings, although many of them are fraudulent schemes. The goal of this project is to understand the underlying principles, development, and potential of blockchain technology, as well as the development of a system of assessment for ICOs which would allow for the distinction between potentially successful and fraudulent projects. In addition, a low-budget mining rig is created to prove that anyone can be a part of the blockchain network.
Blockchain as the foundation of criptocurrency - progress towards a decentralised fututure.
Keywords: Vadībzinātne; blokķēde; bitmonēta; kriptovālūta; viedie līgumi; kriptovalūtas uzturēšana