Finanšu krāpšanas novēršana kā iekšējās kontroles sistēmas pamata uzdevums - Kairiša, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2025)
Iekšējās kontroles sistēmai ir jāspēj preventīvi novērst finanšu krāpšanu uzņēmuma operatīvās darbības un vadības līmenī. Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz juridiskiem un ekonomiskiem aspektiem, kā arī uz jau atklāto krāpšanās gadījumu analīzi, izstrādāt priekšlikumus uzņēmuma iekšējās kontroles sistēmas uzlabojumiem, kas veicinātu krāpšanas iespējamības novēršanu. Maģistra darba autore ir konstatējusi, ka motivācija veikt finanšu krāpšanu pārsvarā ir saistīta ar vēlmi gūt personīgu labumu, tomēr lēmumu veikt krāpnieciskas darbības, var ietekmēt arī vadības, īpašnieku vai finanšu institūciju radīts spiediens. Savukārt, lai tiesvedība neietekmētu uzņēmuma reputāciju, atklātie krāpšanas gadījumi iespēju robežās tiek risināti uzņēmuma iekšienē, savstarpējas vienošanās ceļā. Iekšējās kontroles pamata uzdevums ir novērst krāpšanu, tomēr pie noteiktiem apstākļiem ir iespējams apiet pat vislabākās kontroles. Uzņēmuma vadības neētiska rīcība būtiski ietekmē paļaušanos uz uzņēmuma iekšējām kontrolēm.

The internal control system must be capable proactively preventing financial fraud at operational and managerial levels of the company. The aim of this Master's thesis is to develop proposals for improving a company’s internal control system to reduce the risk of fraud, based on legal and economic considerations as well as the analysis of previously detected fraud cases. The author of the thesis has found that the primary motivation for committing financial fraud is the desire for personal gain, but pressure from management, owners or financial institutions can also play a significant role. In order to avoid reputational damage through legal proceedings, detected fraud cases are usually resolved through mutual agreements and do not end in court. The primary task of internal control is to prevent fraud; however, under certain conditions, even the most robust controls can be overridden. Unethical behaviour by company management significantly undermines reliance on internal controls.
Prevention of financial fraud as fundamental internal control system task
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; finanses; krāpšanas risks; iekšējā kontrole; risku vadība