Urīnpūšļa katetru lietošana universitātes slimnīcā - Voita, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Urīnceļu infekcijas ir vienas no visbiežākajām ar veselības aprūpi saistītajām infekcijām, kas 80% gadījumu attīstījušās instrumentālas iejaukšanās dēļ. Eiropā aptuveni 17% pacientu hospitalizācijas periodā tiek veikta urīnpūšļa kateterizācija. Nepamatota, indikācijām neatbilstoša urīnpūšļa kateterizācija ir galvenais riska faktors infekciozām un neinfekciozām komplikācijām, kā arī veicina antimikrobiālās rezistences attīstību un palielina ārstēšanas izmaksas. Katetru asociētas urīnceļu infekcijas tiek uzskatītas par potenciāli novēršamu hospitalizācijas komplikāciju, slimnīcas praksē izmantojot preventīvu stratēģiju kopumu. Pētījuma mērķis bija izzināt un analizēt urīnpūšļa katetru izmantošanuslimnīcā, analizēt situācijas uzlabošanas iespējas intrahospitālu katetru asociētu urīnceļu infekciju samazināšanai. Pētījuma ietvaros, izmantojot punkta prevalences pētījuma dizainu un protokolus, kas izstrādāti, izmantojot Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra protokola formātu, tika iegūts detalizētāks priekšstats par urīnpūšļa katetru lietošanas principiem un paradumiem universitātes slimnīcas 26 stacionāra nodaļās, apkopota statistika par kateterizācijas biežumu un ar to saistīto infekciju incidenci. Pētījumā analizēti dati par 609 pacientiem – 310 (50,9%) – sievietes, 299 (49,1%) – vīrieši – vecumā no 16 līdz 94 gadiem; mediānais vecums 65 gadi. Tika aplūkotas urīnpūšļa katetru lietojuma prakses uzlabošanas iespējas, apokopojot informāciju par citās slimnīcās veiktajiem interventīvajiem pasākumiem un to efektivitāti. Pētījuma rezultāti liecina, ka urīnpūšļa kateterizācijas un ar katetru asociētu infekciju prevalence universitātes slimnīcā ievērojami neatšķiras no starptautiski pieejamiem datiem. Urīnpūšļa katetrs bija ievietots 17,6% stacionēto pacientu, katetru asociētās urīnceļu infekcijas attīstījušās 3,7% kateterizēto pacientu. Ņemot vērā, ka urīnpūšļa kateterizācijai 23% gadījumu iemesls nebija zināms, ir nepieciešams uzlabot dokumentāciju saistībā ar urīnpūšļa katetru lietojumu, kas, iespējams, samazinātu nepamatotu urīnpūšļa kateterizāciju skaitu, līdz ar to – arī ar urīnpūšļa katetru asociētu infekciju incidenci.

Urinary tract infections are one of the most common type of hospital-acquired infections (HAIs). In 80% of all cases, HAIs develop after instrumental procedures. Approximately 17% of patients in Europe undergo urinary catheterization during hospitalization. Unjustifiable catheterization, when not done according to indications, is the greatest risk factor for infectious and non-infectious complications. It also contributes to increased antibacterial resistance and healthcare costs. Catheter-associated urinary tract infections are considered to be potentially avoidable complication of hospitalization by implementing bundle of preventive strategies in the clinical routine. The aim of the study was to analyse the practice of urinary catheter use in hospital, and to examine various options for improvement resulting in reduced amount of catheter-associated urinary tract infections. To do so, a point prevalence study design and protocol, based on European Centre for Disease Prevention (ECDC) protocol format, was used to develop a more thorough insight about the principles and praxis of catheter use in 26 departments of a university hospital. Statistics about frequency of catheterization and associated urinary tract infections were acquired. In the study, 609 patient data were analysed, of them – 310 (50,9%) – female, 299 (49,1%) – male, aged 16-94 years, median age – 65 years. Data about interventions done in other hospitals and their effectiveness were analysed to possibly improve the use of urinary catheters henceforth. The results showed that frequency of urinary catheterization and prevalence of catheter-associated urinary tract infections do not significantly differ from international data. Of all patients, 17,6% had a present indwelling urinary catheter and 3,7% of all patients undergoing urinary catheterization had catheter-associated urinary tract infections. Taking into account that the reason for urinary catheterization in 23% cases was unknown, it can be concluded that documentation of urinary catheterization should be improved, possibly leading to reduced incidence of catheter-associated urinary tract infections.
Urinary catheter use in university hospital
Keywords: Medicīna; ar veselības aprūpi saistītas infekcijas; intrahospitālas infekcijas; urīnpūšļa katetri; ar urīnpūšļa katetru asociētas infekcijas; punkta prevalence