Luminiscences procesi ar erbiju aktivētā bārija lutēcija fluorīdā un to atkarība no temperatūras un erbija jonu koncentrācijas - Pavlovska, Elīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Šajā darbā tiek apskatītas Ba4Lu3F17:Er3+ spektroskopiskās īpašības un to atkarības no temperatūras (8-300K) un aktivatoru jonu, Er3+, koncentrācijas (1, 10 un 40 mol%). Sintezētajiem pulverveida paraugiem tika izmērīti luminiscences un augšup-pārveidotās luminiscences spektri dažādās temperatūrās, ierosinot ar starojumu redzamajā un infrasarkanajā spektra diapazonā. Vietas jūtīgā spektroskopija ļauj noteikt, ka Er3+ atrodas dažādās pozīcijās Ba4Lu3F17 kristāliskajā struktūrā. Mainoties parauga temperatūrai, tiek novērotas izmaiņas luminiscences joslu platumā un intensitātē. Zaļajai Er3+ luminiscences joslai tiek uzņemtas luminiscences dzišanas kinētikas un to atkarība no parauga temperatūras. Balstoties uz iegūtajiem eksperimentālajiem datiem, darbā tiks spriests par luminiscences procesiem Ba4Lu3F17:Er3+ un kā tos ietekmē materiāla temperatūra un Er3+ koncentrācija.

In this work the spectroscopic properties of Ba4Lu3F17:Er3+, their dependence from temperature (8-300 K) and activator ion Er3+ concentration (1, 10 and 40 mol%) were measured. Luminescence and up-conversion luminescence spectra of powder samples excited in visible and infrared spectral region were measured in various temperatures. Site sensitive spectroscopy reveals different Er3+ positions in crystalline structure. Temperature dependence of phonon induced luminescence bands broadening and changes in intensity were observed. Luminescence decay kinetics of the green Er3+ spectral band and its dependence from temperature were measured. Based on acquired experimental data, the impact of Er3+ concentration and temperature on the luminescence process in the Ba4Lu3F17:Er3+ will be discussed in this work.
Luminescence of erbium doped barium lutetium fluoride and its dependence from temperature and erbium concentration
Keywords: Fizika; luminiscence; retzemju elementi; temperatūras atkarības; luminiscences kinētikas