Gravu attīstība un mūsdienu eksodinamiskie procesi Nurmižu gravu rezervātā - Krišāns, Oskars (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba izstrādes gaitā veiktie pētījumi un iegūtie rezultāti sniedz informāciju par Nurmižu gravu rezervāta gravu erozijas tīkla un Raganu katla attīstību. Darba gaitā autors iepazinās ar pieejamo literatūru par Gaujas senielejas un tai pieguļošās teritorijas ģeoloģisko un ģeomorfololoģisko uzbūvi, gravu erozijas un sufozijas procesu attīstību. Veica Raganu katla topogrāfisko uzmērīšanu, ģeoloģisko urbšanu, objektu lauka apsekošanu un fotografēšanu. Lauka pētījumos iegūtie dati tika apstrādāti ar grafisko programmu Bentley Microstation V8 XM Edition. Tā rezultātā ir izveidots Raganu katla topogrāfisks plāns un Kaktiņu gravas gultnes ģeoloģiskais griezums. Darbu veido 4 nodaļas. Pirmajā ir aprakstītas darba izstrādes gaitā pielietotās metodes. Tai seko īss pārskats par Gaujas senielejas pētījumu vēsturi. Trešajā nodaļā ir apskatīta izpētes teritorijas ģeoloģiskā un ģeomorfoloģiskā uzbūve. Ceturtajā nodaļā ir aprakstīti mūsdienu eksodinamiskie procesi Nurmižu gravu rezervātā, kā arī lauka pētījumu rezultāti. Kopumā darbs ietver 56 lappuses, 13 attēlus un 15 pielikumus. Atslēgas vārdi: Sufozija, erozija, Raganu katls, grava, smilšakmens.

The researches made and the results obtained during the writing of Bachelor paper give information about the development of gully erosion network of Nurmižu glen reserve and Raganu katls. During the writing of the paper author acquainted himself to literature about Gauja ancient dale and the geologic and geomorphologic formation of its adjacent territories, the evolution of gully erosion and suffusion processes. Author also carried out a measurement of Raganu katls, geological drilling, object field investigation and photographing. The data obtained in field investigation was processed with Bentley Microstation V8 XM Edition. This resulted in topographic reflection of Raganu katls and Kaktiņu gully bed geological section. The paper consists of 4 parts. The first part describes methods applied during the writing of paper. It is followed by a brief overview of the history of researches made in Gauja ancient dale. In the third part the geologic and geomorphologic structure of the research territory is examined. The fourth part describes present-day exodynamic processes in Nurmižu glen reserve, as well as the results of field investigations. The paper consists of 56 pages, 13 pictures and 15 appendixes. Keywords: suffusion, erosion, Raganu katls, glen, sandstone.
Gullies Development and Modern Exodinamic Processes, Nurmiži Gullies Reserve
Keywords: Ģeogrāfija