Tritija uzkrāšanās berilija lodītēs ātro neitronu starojuma ietekmē - Zubkovs, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2012)
Tritija uzkrāšanās berilija lodītēs ātro neitronu starojuma ietekmē. Zubkovs V., zinātniskās vadītājas: vadošā pētniece Dr. ķīm. Ķizāne G. un pētniece Mag. ķīm. Pajuste E. Maģistra darbs, 40 lappuses, 21 attēli, 11 tabulas, 43 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir pētīta tritija uzkrāšanas berilija lodītes, kas starotas neitronos HIDOBE-01 eksperimentā, augstas plūsmas reaktorā HFR Pettenā (Nīderlandē). Lodītes ir starotas dažādās temperatūrās: 425 0C, 525 0C, 650 0C, 750 0C. Noteikta HIDOBE-01 lodītēs uzkrātā tritija īpatnējas aktivitātes izmaiņas paaugstinoties starošanas temperatūrai. Apskatīts gāzveida tritija sadalījums lodītes tilpumā. Novērots, ka intensīva tritija izdalīšanas berilija lodītēm notiek temperatūrā, kas pārsniedz 525 oC. Tritijs ir uzkrājies pārsvarā molekulārā formā T2, bet jonu formā un radikāļu formā ievērojumi mazāk. Tas liecina par to, ka pētītajos paraugos aktīvi notikusi brīvo tritija atomu rekombinācija. Iegūtie rezultāti ir salīdzināti ar tritija aktivitāti un ķīmisko formu sadalījumu PBA eksperimentā starotās lodītēs. TRITIJA ĶĪMISKAS FORMAS, BERILIJA LODĪTES, KODOLSINTĒZES REAKTORS, BLANKETA ZONA, NEITRONU STAROJUMS

Tritium accumulation in beryllium pebbles under the exposure to fast neutron flux. Zubkovs V., supervisors: senior researcher Dr. chem. Ķizāne G. and researcher MSc. chem. Pajuste E. Master’s thesis, 40 pages, 21 figures, 11 tables, 43 literature references, 3 appendices. In Latvian. In this study, accumulation of tritium in neutron irradiated beryllium pebbles has been investigated. The pebbles were irradiated by fast neutrons during the HIDOBE-01 irradiation program in the high flux reactor HFR in Petten (The Netherlands). Irradiation was carried out at different temperatures: 425 0C, 525 0C, 650 0C, 750 0C. Tritium specific activity of the irradiated HIDOBE-01 beryllium pebbles has been measured and distribution of gaseous tritium in bulk of the pebbles was investigated. Intensive tritium release occurs at temperatures which overcome 525 oC. Tritium chemical forms were determined. Tritium mainly accumulates in molecular form T2. Tritium ion and radical forms also are present in the pebbles, but their concentrations are significantly smaller. It might indicate that recombination of the free radicals into molecules in analysed samples has occurred widely. The obtained results have been compared with tritium activity and distribution of it chemical forms in beryllium pebbles which were irradiated in the PBA experiment. TRITIUM CHEMICAL FORMS, BERYLLIUM PEBBLES, FUSION REACTOR, BLANKET ZONE, NEUTRON IRRADIATION
Tritium accumulation in beryllium pebbles under the exposure to fast neutron flux
Keywords: Ķīmija