Ķermeniskās pieredzes semantika M.Džonsona filozofijā. - Ziļicka, Austra (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā apskatīta Marka Džonsona filozofija un skaidrots, kādā veidā ķermeniskā pieredze ietekmē mūsu uztveri, konceptuālo sistēmu un spriešanu. Tas tiek veikts, noskaidrojot Marka Džonsona pārstāvētās kognitīvās semantikas pamatnostādnes un izklāstot Džonsona ķermeniskās pieredzes semantikas galvenos jēdzienus. Īpaši tiek izvērsta tādu iztēles struktūru kā tēlshēmu un to metaforisko projekciju skaidrošana, jo tām Džonsona filozofijā tiek ierādīta centrāla loma. Rezultātā es izdaru secinājumu, ka tēlshēmai un metaforiskajai projekcijai kā ķermeniskās pieredzes struktūrprincipiem ir noteicošā loma mūsu uztverē, konceptuālajā sistēmā un spriešanā un tādējādi tie lielā mērā nosaka veidu, kā mums pasaule parādās.

The work explores the philosophy of Marc Johnson and explains the ways in which the embodied experience influences one’s perception, conceptual system and judgement. This is done by determining the basic statements of the cognitive semantics represented by Marc Johnson and by describing the most important terms of Johnson’s semantics of embodiment. The image schema and the analysis of its metaphorical projection are explained to a larger extent, as they have a major role in Johnson’s philosophy. The final conclusion shows that the image schema and the metaphorical projection as the structural principles of the embodiment have a supreme meaning in one’s perception and therefore they define in various ways the manner one perceives the world.
Semantics of Embodiment in the Philosophy by M. Johnson.
Keywords: Filozofija