Agrīnas arteriālās hipertensijas profilakse ambulatorās māsas praksē - Kreišmane, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – ”Agrīnas arteriālās hipertensijas profilakse ambulatorās māsas praksē”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka paaugstināts arteriālais asinsspiediens ir viens no vadošajiem riska faktoriem Latvijā un visā pasaulē. Primārās veselības aprūpes ietvaros agrīna arteriālās hipertensijas diagnostika un profilakse var būtiski uzlabot pacienta dzīvildzi, veselību, ilgtermiņā saglabāt darbaspējas un dzīves kvalitāti. Darba mērķis ir izpētīt agrīnas arteriālās hipertensijas profilaksi ambulatorās māsas praksē, balstoties uz 2013. gada Eiropas Hipertensijas biedrības un Eiropas Kardiologu biedrības izstrādātajām arteriālās hipertensijas vadlīnijām. Pētniecības uzdevumi ir izpētīt literatūru atbilstoši izvirzītajai tēmai par agrīno arteriālo hipertensiju un profilaksi ambulatorās māsas praksē, apzināt 2013. gada Eiropas Hipertensijas biedrības un Eiropas Kardiologu biedrības izstrādātās arteriālās hipertensijas vadlīnijas un to pielietojumu ambulatorās māsas praksē agrīnas arteriālās hipertensijas profilakses ietvaros, analizēt Miras Levaines enerģijas saglabāšanas teoriju, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt pētījumu un apkopot iegūtos rezultātus, balstoties uz iegūtajiem rezultātiem izdarīt secinājumu. Pētniecības jautājums: kādi ir agrīnas arteriālās hipertensijas profilakses pasākumi ambulatorās māsas praksē, balstoties uz 2013.gada izstrādātajām hipertensijas vadlīnijām? Pētniecības instruments: strukturēta intervija. Pētniecības metode – kvalitatīvā. Bakalaura darba pētījuma dati liecina, ka nozīmīgākie agrīnas arteriālas hipertensijas profilaktiskie pasākumi ambulatorās māsas praksē ir veselīga dzīvesveida praktizēšana, asinsspiediena kontrole un profilaktiskās apskates reizi gadā. 2013.gada Eiropas Hipertensijas biedrības un Eiropas Kardiologu biedrības izstrādātās vadlīnijas norāda, ka arteriālās hipertensijas profilakse sākas ar atbilstošām dzīvesveida pārmaiņām, tās var novērst vai aizkavēt arteriālās hipertensijas attīstību. Atslēgvārdi: agrīna arteriāla hipertensija, profilakse, ambulatorā prakse.

Bachelor thesis: ”Early arterial hypertension prophylaxis in outpatient nurses practice”. Topicality is determined by that the high blood pressure is one of the general risk factor for Latvia and the Worldwide. In a Primary Health Care an early diagnosis of arterial hypertension and prophylaxis can significantly improve patient life, health, to maintain ability to work and quality of life. The goal of the work is to explore early arterial hypertension prevention in outpatient nurses practice, based on the 2013. European Society of Hypertension and the European Society of Cardiology developed arterial hypertension guidelines. The tasks of the bachelor thesis are the following: to analyze the theoretical literature about the early arterial hypertension and prophylaxis in outpatient nurses practice, to explore 2013. European Society of Hypertension and the European Society of Cardiology developed arterial hypertension guidelines and their use in early arterial hypertension prophylaxis in outpatient nurses practice, to analyze Miras Levaines energy conservation theory in connection with the topic of the bachelor thesis, develop a research tool, conduct a research and collect the results, based on the results develop conclusions. Research question: what are the early arterial hypertension prophylaxis events in outpatient nurses practice, based on the 2013. arterial hypertension guidelines? Research instrument: a structured interview. Research method - qualitative research method. The research results show that the most significant early arterial hypertension preventive events in outpatient practice nurses are practicing a healthy lifestyle, blood pressure control and medical examination once a year. 2013. European Society of Hypertension and the European Society of Cardiology guidelines developed show that arterial hypertension prophylaxis begins with appropriate lifestyle changes, which can prevent or delay the development of arterial hypertension. Keywords: early arterial hypertension, prophylaxis, outpatient practice
Early Arterial Hypertension Prophylaxis in Outpatient Nurses Practice
Keywords: Medicīna; agrīna arteriāla hipertensija; profilakse; paaugstināts asinsspiediens; ambulatorā prakse