Kolorektālā vēža ķirurģiskās ārstēšanas pieredze Rīgas Austrumu klīnikās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā - Grīviņa, Inga (Latvijas Universitāte, 2011)
Nosaukums: Kolorektālā vēža ķirurģiskās ārstēšanas pieredze Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā. Ievads: Kolorektālais vēzis ir pasaulē trešā biežākā vēža lokalizācija vīriešiem un otra biežākā sievietēm, turklāt tas ir ceturtais biežākais nāves iemesls no kopējā audzēju skaita. Materiāli un metodes: Izvērtējot RAKUS LOC esošo slimības vēsturu datus par pacientiem, kam 2001. gadā stacionārā veikta kolorektālā vēža ķirurģiskā ārstēšana, veikts retrospektīvs analītisks pētījums. Pētījuma gaitā analizēti dati pēc sekojošiem atlases kritērijiem: primārais audzējs lokalizēts resnajā zarnā, resnajā zarnā lokalizēts viens audzējs, histoloģiski pierādīta adenokarcinoma, 2001. gadā veikta kolorektālā vēža ķirurģiskā ārstēšana Latvijas Onkoloģijas centrā, ir noteikta vai iespējams noteikt patoloģisko TNM stadiju, ir norādīts veiktās operācijas veids un ir iespēja izvērtēt pēcoperācijas komplikāciju esamību. Pacienti, kuru dati neatbilda izvirzītajiem atlases kritērijiem, tika izslēgti no pētījuma. Veikta pētījumu datu statistiskā analīze. Rezultāti: pētījumā iekļauti 329 pacientu dati. Pacientu vidējais vecums 66 gadi (robežās 26- 88) un vīriešu/ sieviešu attiecība 1:1.1. Visbiežāk audzējs lokalizēts taisnajā zarnā (51.9%) un S- veida zarnā (20.2%). Resnās zarnas vēzi 77% gadījumu konstatē vecuma grupās no 61 līdz 70 gadiem un vecākiem. Procentuāli biežāk sastopamā resnās zarnas vēža stadija ir IIA (32.8%). Biežāk veiktās operācijas ir: taisnās zarnas priekšējā rezekcija (21.0%), paliatīvas stomas izveide (20.1%) un vairāk kā 10% operāciju ir labās puses hemikolektomijas. Vieglas komplikācijas ir ap 50% pacientu. Salīdzinoši invazīvas procedūras nepieciešamība ir 8.5% pacientu, bet pēcoperācijas nāve- 3.6% pacientu. Pēcoperācijas mirstība līdz 30 dienām ieskaitot ir 8.3%, savukārt, vairāk kā 30 dienas- 91.7%. Vidējā dzīvildze resnās zarnas vēža pacientiem ir 20.9 mēneši. Secinājumi: Latvijas Onkoloģijas centrā operēto kolorektālā vēža pacientu klīniski- patoloģiskie raksturojumi līdzinās Rietumu klīniku datiem. Izvērtējot pēcoperācijas komplikāciju, mirstības un dzīvildzes rādītājus, secināts, ka tie ir analoģiski ar ASV un Eiropas lielāko ekspertīzes centru iegūtajiem rezultātiem. Atslēgvārdi: Kolorektālais vēzis; ķirurģiskā ārstēšana; vecums; dzimums; operāciju veidi; audzēja lokalizācija; TNM stadijas; komplikāciju smagums; 30 dienu mirstība; dzīvildze.

SUMMARY Objective: Colorectal cancer surgical treatment experience at Riga Eastern Clinical University Hospital centre of Oncology. Introduction: Colorectal cancer is the third most common cancer in men and the second in women worldwide. Furthermore colorectal cancer is the fourth most common cause of death from cancer. Materials and methods: After evaluating RAKUS LOC’s colorectal cancer patient records, which have an operation in 2001, a retrospective analytic study was performed. During study was analyzed data from the following selection criteria: the primary tumor localized in the large intestine, large intestine localized only one tumor, histologically proven adenocarcinoma, 2001. have colorectal cancer surgery in Latvian Oncology Center, was indentify or was a possibility to identify pathological TNM stage, was described type of operation and have the opportunity to assess the presence of postoperative complications. From study were excluded those patients, whose data did not meet the required selection criteria. Study results were statistically analyzed. Results: The study included 329 patients. The average age was 66 years (range 26-88) and overall sex ratio 1:1.1. The common localized site of tumor is rectum (51.9%) and sigmoid colon (20.2%). 77% of cases found in age groups from 61 to 70 years and older. The most common cancer stage is IIA (32.8%). General surgical considerations: anterior resection (21.0%), palliative stoma (20.1%) and more than 10% of operations were right colectomy. Mild complications had around 50% of patients. Under invasive procedures were 8.5% of patients, but postoperative death - 3.6%. Postoperative 30 days survival till one month is 8.3%, while more than 30 days- 91.7%. Median survival in colon cancer is 20.9 months. Conclusions: In the Latvian Oncology Center operated colorectal cancer patient’s clinical-pathological features are similar to Western clinic data. Evaluating postoperative complications, mortality and survival rates, concludes that they are similar to the U.S. and Europe's largest expertise center results. Key words: Colorectal cancer, surgical treatment, age, gender, types of operation, tumor localization, TNM stage, the severity of complications, survival and the 30-day mortality.
Colorectal cancer surgical treatment experience at Riga Eastern Clinical University Hospital centre of Oncology
Keywords: Medicīna