Ezera regulējošā ietekme uz upju noteci: Salacas baseina piemērs - Ozola, Ilze (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma „Ezera regulējošā ietekme uz upju noteci: Salacas baseina piemērs”. Darba mērķis ir analizēt Burtnieka ezera regulējošas darbības ietekmi uz Salacas upes noteci. Darbā apkopota literatūra par upju hidroloģisko režīmu Latvijā, upju noteces ietekmējošiem faktoriem, Salacas baseina fizioģeogrāfiskais apraksts. Pētījuma periodā no 1951. līdz 2007. gadam ir apkopoti un analizēti ikdienas caurplūduma dati piecās hidroloģisko novērojumu stacijās: Salaca –Mazsalaca, Salaca –Lagaste, Rūja-Vilnīši, Briede-Dravnieki, Seda-Oleri un ūdens līmeņu dati vienā hidroloģisko novērojumu stacijā Burtnieks-Burtnieks. Pētījuma rezultāti apstiprināja teoriju par lielu ezeru regulējošo ietekmi uz upes noteci, no Burtnieku ezera iztekošās Salacas upes hidrogrāfs atšķiras no ezerā ietekošo upju hidrogrāfa - pavasara palu periods ilgst ilgāku laiku, hidrogrāfa pīķi ir izlīdzinošāki un tie nav tik augsti. Klimata izmaiņu ietekmē mainās gada noteces sadalījums, galvenā tendence noteces izmaiņām ir samazināties pavasara palu laikā, bet pieaugt ziemā. Atslēgvārdi: hidroloģiskais režīms, notece, ezera regulējošā ietekme, klimata izmaiņas, Salacas baseins.

The theme of the bachelor’s work is “Hydrological Impact of Lake on the River Runoff: the Case of the Salaca River Basin”. The purpose of the Bachelor‘s work is to analyse the hydrological impact of Burtnieks lake on the Salaca river. The work summarizes literature on the hydrological regime of rivers in Latvia, on the impact on the river, and provides a physico-geographical characterization of the Salaca basin. Analysis of hydrological data series has been done for the period of 1951-2007, covering six hydrologic stations: Salaca –Mazsalaca, Salaca-Lagaste, Ruja-Vilnisi, Briede-Dravnieki, Seda-Oleri and Burtnieks-Burtnieks. The present results support the theory that the hydrological impact of big lakes on the river runoff, the hydrograph of the Salaca river flowing from Lake Burtnieks is different from the hydrograph of rivers whose disgorge to the lake – spring flood last longer, hydrograph peaks are evening out and is not so high. Climate change has influenced distribution of total annual runoff, the runoff decreases in spring flood and increases in winter. Keywords: hydrological regime, runoff, impact of lake, climate change, the Salaca basin
Hydrological Impact of Lake on River Runoff: the Case of the Salaca Hydrological Regime
Keywords: Ģeogrāfija