Pašvaldības domes tiesiskais statuss, atbildība un darbības problemātiskie aspekti - Mickus, Aija (Latvijas Universitāte, 2016)
Pašvaldības dome ir publisko tiesību juridiskās personas lēmējvara, kuras tiesiskais statuss līdz šim juridiskājā literatūrā un zinātnē ir pētīts maz. Pašvaldības dome ir vietējas pašvaldības vara, kuras pamata pienākums ir vietējās teritorijas teritorijas iedzīvotāju interešu nodrošināšana, tāpēc pamatoti ir pētīt domes tiesību aktos noteikto pilnvarojuma apjomu un darbības problemātiskos aspektus. Šā darba mērķis ir izpētīt pašvaldības domes statusu, pašvaldības komptetenču nošķiršanu, lēmējvaras un izpildvaras tiesisko regulējumu un identificēt problemātiskos aspektus domes darbībā, kā arī analizēt, kā spēkā esošie normatīvie akti regulē pašvaldības domes juridisko atbildību un politisko atbildību. Atslēgvārdi: pašvaldība, lēmējvara, dome, kompetences, juridiskā atbildība, domes statuss.

The council og local government is a legal person governed by public law authority, whose legal status to this legal literature and science has been studied enough. The council of local government has the local municipality, the basis of which it is the duty of the interests, of the rezidents, of the territory, of the local area, to study the council is therefore rightly laid down by the law of the mandate and the problematic aspects. The goal of this work is to investigate the status of the local government council, local competence separating the decision-making and executive legal regulation and to identify problematic aspects of the City Council activities, as well as to analyse the existing regulatory enactments shall regulate the legal responsibility of the local government city council and political responsibility. Keywords: the local government authority, council, competence, legal liability, the council legal status.
The legal status, liability and problematic aspects of activity of a local government
Keywords: Juridiskā zinātne; pašvaldība; lēmējvara; dome; kompetences; juridiskā atbildība